ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel

Britanski pabovi – zavirite u svet britanskog ugostiteljstva

Srednjevekovni dvorci, istorijski spomenici, prirodne lepote i neprocenjive muzejske zbirke  samo su deo bogate turističke ponude Velike Britanije. Ali ako želite da potpuno osetite kako žive obični Britanci, da se maksimalno opustite i doživite njihovu kulturu i svakodnevicu na jedan poseban način, predlažemo vam da obavezno svratite u neki od britanskih pabova. Ugostiteljstvo je jedinstven i autentičan segment njihove tradicije koji Britanci sa puno pažnje neguju. 

Otvorite vrata pabova Londona, Edinburga, Glazgova, Kardifa i drugih gradova širom Ujedinjenog kraljevstva, zakoračite u njih i osetite tradiciju, druženje i neponovljiv šarm! 

Ovaj tekst je priča o ugostiteljskim objektima koji su specifični za britansko ostrvo i koji predstavljaju pravi dragulj koji nipošto ne smete zaobići ako je vaša sledeća destinacija za putovanje Velika Britanija. Kroz ovu jedinstvenu šetnju britanskim pabovima otkrićemo vam kako su nastali, kakva je kultura koju gosti i vlasnici pabova gaje, ali i koja pića Britanci najviše vole da konzumiraju. Pročitajte! 

Istorijat britanskih pabova

Koreni britanskog ugostiteljstva sežu daleko u prošlost, u vreme kada su rimski legionari boravili na ostrvu. Prve taverne bile su mesta gde se rimska vojska osvežavala nakon marševa i nalazile su se pored glavnih puteva kojima su se legionari kretali. Kasnije su se u gostionicama počeli okupljati putnici namernici i trgovci radi odmora i osveženja. U njima se uglavnom točilo i prodavalo vino, ali se moglo i ponešto pojesti. 

Međutim, pravi procvat pabova dogodio se u srednjem veku, kada su se počeli otvarati objekti u kojima su se isključivo konzumirala alkoholna pića. Pod Tjudorima i Stjuartima pabovi su postali popularna mesta za okupljanje. Čak je i kralj Henri VII zakonom regulisao ovu oblast usluga i njime naredio da gostioničari moraju imati dozvolu za vođenje krčmi. 

Istoričari procenjuju da je do 1577. godine na teritoriji tadašnje Engleske i Velsa bilo oko 17.000 pivnica, 2.000 gostionica i oko 400 taverni. Imajući u vidu tadašnju populaciju, to je značilo otprilike 1 pab na svakih 200 Britanaca.  

Reč “pab” potiče od engleskog izraza “public house” (kuća za sve građane), koji je prvobitno opisivao ugostiteljske objekte otvorene za javnost, odnosno za široke narodne mase. Tokom 19. veka, pabovi su već postali deo britanske kulture, a sam termin “pab” postao je uobičajen naziv za sve ugostiteljske objekte. 

Ipak, zlatno doba pabovi doživljavaju u viktorijanskoj eri i u vreme industrijske revolucije. Sa porastom urbanizacije, pabovi su postali omiljena mesta okupljanja radničke klase, pružajući im utočište i relaksaciju nakon napornih radnih dana. 

Ye Olde Trip to Jerusalem, najstariji pab u Engleskoj

Ova neobična stara gostionica nalazi se neposredno ispod čuvenog zamka Nottingham, smeštena tako da je njen zadnji deo uklesan u stenu na kojoj je smešten sam zamak.  Sedamdesetih godina prošlog veka arheolozi su potvrdili da su tuneli i lavirinti iza krčme iskopani u 12. veku i da od tada datira i sam pab. 

Današnji Ye Olde Trip To Jerusalem je izgrađen na mestu gde je izvorno bila pivara zamka, za koju se smatra da datira iz doba Vilijama Osvajača. Ime koje danas nosi u prevodu znači “Stari put za Jerusalim” i potiče iz 1189. godine, kada je Ričard I (Ričard Lavljeg Srca) krenuo u krstaški rat. Lojalni vojnici i krstaši su se okupljali u ovoj gostionici neposredno pred put u Svetu zemlju.

Kroz njenu dugu istoriju, krčmi je često menjan izgled i više puta je dograđivana. Tako danas, iako po izgledu potpuno podseća na srednjevekovne engleske kuće, zapravo ima potpuno drugačiji dizajn od onog prvobitnog iz 12. veka.

Jesu li Britanci samo pivopije?

Dijapazon pića koja se toče u britanskim pabovima je zaista raznolik i raznovrstan. Iako Britanci važe za pivopije, i ostala alkoholna pića se jako puno konzumiraju. 

Kada je u pitanju pivo, pre svega se oslanjaju na svoju tradiciju i žeđ najčešće gase Ale-om. Ovo pivo zauzima ključno mesto u pivarskoj tradiciji ostrva. Međutim, poslednjih godina pa čak i decenija, zapadnoevropska, a posebno nemačka piva sve su popularnija i sve ih je više na britanskom tržištu. 

Sem piva, džin je od davnina važio za piće koje su pre svega Englezi rado pili. Danas se najčešće kombinuje sa tonikom i može se slobodno reći da je posle piva, džin-tonik drugo najpuplarnije alkoholno piće, posebno kod mlađe populacije. 

Britanci su takođe veliki ljubitelji koktela, pogotovu tokom toplijih letnjih meseci, kada najčešće piju Pimms Cup (osvežavajući koktel sa likerom, limunadom i svežim voćem) ili Gin fizz

Priča o britanskim pićima svakako ne bi bila potpuno ako se ne spomene piće koje je doživelo svetsku – Scotch Whisky, koji ima vekovnu tradiciju ispijanja ne samo u Škotskoj, već i u drugim delovima ostrva. Zanimljivo je da se u različitim regijama Škotske proizvode viskiji potpuno drugačijih ukusa i karakteristika. Neki od najpoznatijih su Islay, Highland ili Speyside

Britanska piva – putovanje kroz tradiciju

Britanci imaju jako dugu tradiciju kada je u pitanju proizvodnja i ispijanje piva. Izbor je zaista velik, pa je ponekad teško odabrati, ali evo nekih vrsta kojima se Britanci najviše ponose i koje ne bi trebalo da propustite da probate ako ste u poseti glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva

Ale – sa ponosom nosi titulu “Kralja britanskih piva” i predstavlja srce i dušu pivske kulture na ostrvu. Tokom srednjeg veka ale je bilo najrasprostranjenije piće u Velikoj Britaniji. Postoji nekoliko vrsta ovog piva. Bitter Ale je prepoznatljiv po blagoj gorčini. Spada u grupu svetlih piva i jedno je do omiljenijih. Pale Ale je srednje jako pivo zlatnožute boje, često sa jasnim ukusima citrusnog voća. Na kraju, Mild Ale, blago alkoholno pivo sa naglašenim aromama karamele i čokolade.

Scotch Ale – pivo koje se u Škotskoj proizvodi još od 13. veka. Odlikuju ga niska gorčina i pun ukus. Spada u grupu visoko-alkoholnih piva sa sadržajem alkohola između 6,2 i 10%. Poređenja radi, kod nas klasična piva imaju između 4,5 i 5% alkohola).

IPA – ili Indian Pale Ale je britansko pivo na bazi hmelja iz kasnih 1700-tih. Svoj naziv duguje zemlji porekla Indiji koja je bila britanska kolonija sve do 1947. godine. Spravljali su ga Britanci koji su bili na službi u Indiji. Ima nešto intenzivniji ukus od klasičnog Pale Ale piva i nešto je svetlije. Iako se koristilo od davnina, posebno je postalo popularno devedesetih godina prošlog veka. U zavisnosti od proizvođača, udeo alkohola može biti različit, i kreće se u rasponu od 4,5% do čak 20%.

Bitter – gorko pivo, datira iz 17. veka i potiče iz okoline gradića Bartona u blizini Birmingema. Vode koje prolaze ovim područjem su bogate kalcijumom, pa s obzirom da se pravi od njih, pivo svoj karakterističan ukus. Bitter pivo je obično svetlo-bledo i spada u red blagih piva, kada je u pitanju količina alkohola (blaže varijante od 3,2% do 3,8%, a jače do najviše 6,2% alkohola).

Pab kultura: kako naručiti piće i kako se ponašati u pabovima

Pab kultura je sastavni deo života Britanaca. Druženja i zabave u pabovima su jedinstvene i svakako su nešto što ne biste trebali da propustite dok ste na proputovanju kroz Veliku Britaniju. 

Postoji nekoliko specifičnosti koje karakterišu gotovo sve pabove na ostrvu.

Pre svega, ukoliko naručite pivo i ako niste posebno naglasili koje, konobar će vam doneti celu pintu (kriglu u koju staje oko 0,6 l). Zato, ako želite pola pinte onda to obavezno i naglasite konobaru. 

U skoro svim pabovima nemojte čekati konobara da priđe vašem stolu. Jedino ako odete u “gastro pab” konobar će doći do vas da preuzme porudžbinu. U svim ostalim slučajevima potrebno je da odete do šanka i poručite piće.

Treba da znate i da su pabovi posebno posećeni tokom vikenda ili u satima nakon što se završi radno vreme, kada zna da bude prilična gužva, a ponekad čak i red ispred ulaza. Nipošto se ne gurajte, Britanci nisu baš blagonakloni prema onima koji ne poštuju pravila lepog ponašanja. 

Jedna od sjajnih stvari u pab kulturi je da možete započeti razgovor sa bilo kojim neznancem bez previše ustručavanja. Britanci su prilično pričljivi i rado prihvataju nove prijatelje. Štaviše, možda će vas častiti i pićem, ali ne zaboravite da i vi uzvratite turom. 

Na kraju, treba da znate da je uobičajeno da se ne ostavlja napojnica, već je nepisano pravilo da se konobar ponudi pićem. Ukoliko prihvati piće, platite ga, a ukoliko ne prihvati, ostavite mu napojnicu u vrednosti jednog pića.   

Najpoznatiji pabovi Londona

Kada sletite u London avionom i dok se autobusom ili taksijem prevozite do vašeg hotela videćete duž ulica bezbroj malih pabova. Glavni grad Velike Britanije je prepun pabova, kao uostalom i celo ostrvo, pa je često teško odlučiti koji posetiti. Zato vam predlaženo nekoliko najpopularniji pabova koji oduševljavaju svakog turistu koji doputuje u London. Atmosfera i ambijent u ovim pabovima su jedinstveni i sigurno će ostaviti snažan utisak na vas. 

Churchill Arms 

Otvoren davne 1750. godine, ovo je još jedan od pabova koji imaju status simbola Londona. Svoje sadašnje ime dobio je mnogo kasnije i duguje ga porodici premijera Velike Britanije u Drugom svetskom ratu. Sam Vinston Čerčil nije tako često posećivao pab, ali su zato njegovi rođaci, pre svih njegovi baka i deka, bili redovni gosti. 

Londonci ovaj objekat znaju kao pab koji je prekriven cvećem. Zbog jedinstvenog eksterijera koji je zaista impresivan pab je osvojio i nagradu na Chelsea Flower Show, najprestižnijem događaju na ostrvu kada je reč o hortikulturi. Saksije, prozorske i viseće žardinjere sa prelepim cvećem kojih ukupno ima oko 200, zahtevaju redovno održavanje koje vlasnike paba košta oko 26.000 funti godišnje. 

Chirchill Arms se nalazi na lokaciji 119 Kensington Church St, London.

The Prospect of Whitby 

Iz paba tvrde da su najstariji ugostiteljski objekat ovog tipa duž cele Temze. Prva gostionica koja je otvorena na ovom mestu, na lokaciji 57 Wapping Wall na kojoj se sada nalazi pab, datira iz 1520. godine. U davna vremena gosti ovog paba su najčešće bili šverceri, pirati i drugi problematični tipovi, a u jednom delu svoje istorije služio je i kao mesto u kojem su se odvijale borbe petlova. Zato je dugo nosio nadimak “Đavolja kafana”. 

Danas je The Prospect of Whitby sasvim drugačiji pab u kojem na miru možete popiti kriglu piva i uživati u enterijeru koji vas vraća u neka davna vremena. 

The George Inn 

Ovo je jedina sačuvana pab galerija u Londonu, i kao takva predstavlja istorijsku znamenitost koja datira iz 17. veka. Pab je izgrađen na temeljima taverne koja je potpuno izgorela u požaru 1676. godine. 

Ovakve galerijske gostionice su bile uobičajene za vreme kraljice Elizabete i u njima su uglavnom igrane pozorišne predstave dramskih pisaca poput Vilijama Šekspira. Ipak, pab je najbliže povezan sa jednim drugim velikim književnikom, Čarlsom Dikensom, koji ga je često posećivao, pa čak i pomenuo u svojoj prvoj noveli Mala Dorit. 

The George Inn se nalazi na lokaciji 75 Borough High St, London.

Naravno, i u ostalim gradovima Velike Britanije postoji mnoštvo fantastičnih pabova koje možete posetiti dok obilazite ostrvo. Edinburg i Kardif, kao glavni gradovi Škotske i Velsa, ali i Glazgov, koji je najveći grad ponosnih Škota, imaju na stotine jedinstvenih pabova u kojima ćete uživati. 

Nadamo se da smo vam ovom pričom dali dovoljno razloga da za neko od sledećih evropskih putovanja odaberete baš London i Ujedinjeno Kraljevstvo. Pabovi su mesta koja će vam najbolje dočarati atmosferu i način života Britanaca i ako bar jednom u životu otputujete na ostrvo, nipošto ne propustite priliku da u gutljaju kvalitetnog piva osetite spoj tradicionalne i moderne Velike Britanije. 

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.