ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
Skotska putovanje

Škotska – bajka za moderne princeze

Dobro došli u Škotsku, zemlju nepreglednih zelenih površina, divljih ostrva i mračnih jezera. Burne i impozantne istorije i romantične tradicije. Na mapi sveta obeležava je nacionalna nošnja – kilt, nacionalni instrument – gajde, nacionalno piće – whisky, nacionalna životinja – verovali ili ne, jednorog! Pored svega toga, ipak su najponosniji na nacionalni identitet, a to je, da nisu Englezi. 😉

U centralnom delu, najlepše zemlje sveta (po publikaciji Rough Guides), u Lotijan dolini, na južnoj obali reke Fert ov Fort, smestio se grad priča, grad ideja, grad moći, EDINBURG. Atina severa, kako popularno nazivaju prestonicu Škotske, odiše šarmom prošlih vremena i bez obzira na godine koje ima, ne prestaje da pleni i osvaja na svakom koraku!

Na nadmorskoj visini od 251m, iznad istočnog dela starog grada, uzdiže se i najviši vrh, Arturovo sedlo (Arthurs seat) kao mesto odakle pucaju najlepši pogledi na grad. Dok u zapadnom delu, na vrhu nekadašnjeg vulkana, na 80m visokih strnih, crnih stena Castle Rock-a, počiva najpoznatija tačka Edinburga, Edinburška tvrđava (Edinburgh castle). Nekada je velelepna tvrđava bila glavna uloga u kreiranju škotske istorije, a danas je posle londonske kule, najposećeniji spomenik Velike Britanije.

Od tvrđave, pa sve do Arturovog sedla, proteže se Kraljevska milja (Royal mile), glavna ulica starog dela grada, u čijem podnožju ponosno pleni i već 500 godina, zvanični dom britanske porodice u Škotskoj. Od srednjevekovnog starog grada prožetog istorijom, do viktorijanske elegancije novog, uživaćete u svakom koraku i svakom pogledu. I sto je najvažnije bez ikakvog mentalnog i fizičkog napora! Jedini plan jeste da ga nemate, jer Edinburg u celosti, prosto vapi da mu se prepustite i u njegovoj čaroliji izgubite. Nećete moći da mu se oduprete, jer magija je svuda okolo! Ovo je ipak grad Harry Pottera, sećate se?

I stari i novi deo, nalaze se na UNESCO-voj listi, međutim ne dajte da vas iznenadi izgled novog grada, jer ovde ništa nije moderno i urbano! A i kako bi kada je izgrađen u 18. veku? Glavna ulica u njemu, Ulica prinčeva (Princes street), predstavlja jednu od najčudesnijih trgovačkih ulica, koju ćete ikada videti! Autentični spomenici mamiće vam uzdahe, ali divljenje građevinama nikako nije jedino što će vašu pažnju okupirati, premda ćete svaki čas biti u iščekivanju pojave nekog čarobnjaka, vile ili jednoroga!

Čak iako pronađete svog princa, nemojte brinuti, ovde bajke nastavljaju da traju i posle ponoći! Reklo bi se da možda tad i počinju! Kako su Škoti majstori svetla, kad se ugasi dan, upali se čarolija! Rustične građevine bivaju još lepše i upečatljivije!

Noćni život Edinburga je poprilično živopisan! Kao što Eskimi imaju pregršt naziva za sneg, tako i Škoti, najblaže rečeno, za dobar provod. 😉 Bezbroj pabova, živih svirki i ludog provoda do sitnih sati je na svakom koraku! Uverili smo se u to, da poseta bilo kom britanskom gradu, nikad nije sasvim potpuna bez obilaska lokalnih pabova, i uživanju u nacionalnim pićima, u ovom slučaju, starom dobrom viskiju!

Međutim, za taj doživljaj i ne morate čekati veče jer Edinburg nudi fantastičnu “Scotch Whisky Experiance” turu, u okviru koje ćete biti u prilici da uživate, a bogami i svašta nešto naučite o ovom najpoznatijem nacionalnom brendu, (ako izuzmemo Artur Konan Dojla, Aleks Fergusona i Šon Pena). A da li ste znali da je škotski viski zapravo izmišljen u 15. veku u Kini? Ništa bez Kineza, zar ne? 😉

Poznato je da su Škoti jako nasmejan, veseo narod, sjajnog i britkog humora, te prilkom šetnje gradom nemojte propustiti priliku da se do daske nasmejte na nekom stand up šou ili da uživate u performansima talentovanih umetnika.

Da je ovo grad preterivanja do sitnih sati, to vam je jasno, dok o značaju umetnosti u ovom gradu, pored brojnih sadržajnih i svima dostupnih muzeja (ulaz je besplatan), svedoče i brojni festivali, a najviše, najveći festival muzike, plesa i pozorišne umetnosti na svetu. Odigrava se svake godine u avgustu i tada imate osećaj, da se čitav svet slio na edinburški Akropolj, Calton Hill i uz vatromet pravi neverovatno dobru žurku! Sve vrvi od zadovoljnih turista i nasmejanih domaćina.

Jedno je sigurno, ovde se nesvakidašnji doživljaji kriju iza svakog ćoška! Od očaravajućih zelenih tišina koje usporavaju tok misli, do lepote bukvalno svega, koja nesmetano ubrzava strujanje krvotoka! Znaćete o čemu govorimo, tek kada se nađete oči u oči sa ovom čarobnicom od zemlje.

Ukoliko i vi verujete u srećna putovanja, jednoroge i bajke, Škotska i njena prestonica su pravo mesto da započnete svoju!

Vesna Popović 
https://www.instagram.com/funky__chick/?hl=sr

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.