ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel

Znameniti gradovi Andaluzije – od Sevilje do Malage

Zamislite sebe kako šetate uskim romantičnim ulicama Sevilje. I dok zaljubljeno gledate u sve čari prestonice Andaluzije, južno na obali Alboranskog mora, Malaga vas zove da vam pokaže svoju mediteransku lepotu i čarobnu atmosferu. Od drevnih trgova preko uskih uličica sve do prekrasnih plaža, svaki korak kroz ulice kojima su ispresecani gradovi Andaluzije oživljava prošlost i pokazuje svu raskoš sadašnjosti. 

Svojom bogatom istorijom, nasleđem i raznolikom kulturom ovaj autonomni deo Kraljevine Španije, predstavlja jednu od najinteresantnijih oblasti Pirinejskog poluostrva. U Andaluziji svaki trenutak je prilika za otkrivanje novih čuda. Bilo da istražujete arhitektonske dragulje, uživate u lokalnoj kuhinji ili se prepuštate ritmu strastvenih flamenko predstava, zabava je zagarantovana. Pozivamo vas da pročitate ovaj tekst i da zajedno sa nama u slici i reči otkrijete čari znamenitih andaluzijskih gradova.

Sevilja, prestonica i srce Andaluzije

Glavni grad Andaluzije nalazi se u zapadnom delu pokrajne na oko 140 kilometara od granice sa suncem obasjanim Portugalom. Sevilja, grad Giralde ili kako su ga stari Rimljani zvali Hispalis, predstavlja monumentalno, istorijsko i kulturno blago Južne Španije. Sa svojom bogatom istorijom koja seže hiljadama godina unazad, Sevilja je grad koji oduzima dah svojim šarmom, živopisnim ulicama i impozantnim arhitektonskim znamenitostima

Jedna od najupečatljivijih atrakcija Sevilje je Real Alcazar, grandiozna kraljevska palata upečatljiva po isprepletanim elementima mavarske, renesansne i barokne arhitekture. Zapravo, u pitanju je kompleks palata i vrtova koji datira još iz 10. veka i predstavlja pravo remek-delo i najbolje očuvanu, reprezentativnu građevinu mudeharske arhitekture na Iberijskom poluostrvu. Danas je ova neverovatna građevina deo UNESCO-ve svetske baštine, a njene gornje spratove i dalje koristi španska kraljevska porodica kao svoju rezidenciju u Sevilji.

Katedrala u Sevilji, poznata i kao Katedrala Svete Marije od Seda, izgrađena je u 16. veka na mestu gde se nekada nalazila džamija. Nalazi se u samom srcu grad i najveća je gotska katedrala na svetu, ali i jedno od najupečatljivijih zdanja Andaluzije. Ova veličanstvena građevina predstavlja vrhunac gotske arhitekture, a njen prepoznatljiv simbol je impresivni Giralda toranj, nekadašnji minaret Velike džamije koji je kasnije pretvoren u zvonik. U katedrali su sahranjeni Kristofer Kolumbo i španski kralj Ferdinanad III. 

Oko kilometar južno od katedrale i na 15-tak minuta hoda od centra grada, odmah nakon što se prođe zgrada Univerziteta dolazi se na jedan od najlepših trgova Španije Plaza de Espana, čuven po upečatljivoj arhitekturi i impresivnoj veličini. Izgrađen za Iberoameričku izložbu 1929. godine, ovaj trg predstavlja savršen spoj mudeharskog i renesansnog stila gradnje. Sa kanalima, mostovima, keramičkim pločicama i prelepim paviljonima, Plaza de Espana je omiljeno mesto za šetnju i relaksaciju među lokalnim stanovništvom, ali ii posetiocima Sevilje.

Sevilju ne čine jedinstvenom samo građevine već i način života i lokalni običaji. Obići Sevilju a ne osetiti atmosferu flamenko večeri bio bi pravi greh. Grad je pun barova u kojima možete uživati u ovom vatrenom plesu. Ako ste ljubitelj gurmanluka, ne propustite priliku da probate tapas, koji u brojnim tapas barovima služe uz piće. 

Na kraju, Španija je fudbalska zemlja, a Sevilja fudbalski grad. Ukoliko imate sreće da se na vašem putovanju poklopi i gradski derbi a pritom ste ljubitelj fudbala, meč Sevilja – Betis je nešto što ćete večito pamtiti. Za one koji ne vole fudbal ali vole dobru i jedinstvenu predstavu tu je Plaza de Toros (Trg bikova), najveća i najznačajnija arena za borbu bikova u celoj Španiji. 

Kordoba, mešavina vizigotske, omejadske, jevrejske i španske kulture 

Nastavljamo putovanje kroz Andaluziju i na oko 150 kilometara severoistočno od Sevilje stižemo u Kordobu. Smešten u srcu Andaluzije, Kordoba je raskošan grad u kome je isprepletanost kultura, prošlosti i sadašnjosti uočljiva na svakom koraku. Sa svojom bogatom istorijom koja seže vekovima unazad, Kordoba je ostavila dubok i neizbrisiv pečat na kulturni pejzaž čitave Španije, čineći je jednom od najvažnijih destinacija za putnike koji tragaju za kuturnim znamenitostima širom naše planete.

Najpoznatija građevina u gradu je La Meksita, nekada Velika džamija, a danas glavna katedrala španske nadbiskupije u Kordobi, vrhunac islamske mavarske arhitekture. Impresivni lukovi i stubovi od granita i mermera, kao i ornamenti unutar nje jednostavno oduzimaju dah svakog posetioca. Mavri, islamizovani narod sa severa Afrike koji se nastanio u Andaluziji u 8. veku, gradili su je više od dva veka – od 784. do 987. godine i u to vreme je bila najveća džamija u Španiji. Podignuta je na mestu gde se nekada nalazila vizigotska crkva. 

Palata Alcazar de los Reyes Cristianos predstavlja još jednu značajnu arhitektonsko zdanje Kordobe. Sa svojim srednjovekovnim zidinama, prelepim vrtovima i fontanama, svedoči o istorijskim promenama koje su oblikovale sudbinu Andaluzije. Izgradnju palate kakvu danas možemo videti počeo je 1328. godine kastiljski kralj Alfonso XI. Međutim, pre palate na istom mestu se nalazila vizigotska tvrđava da bi nakon omejadskog osvajanja bila centralni deo islamskog Omejadskog kalifata. Tek 1236. godine su je zauzeli hrišćani a nepunih sto godina kasnije kralj Alfonso je počeo sa njenom rekonstrukcijom i proširivanjem.

U stvari cela Kordoba je puna zaostavština iz doba kalifata koji se osim Pirinejskog poluostrva prostirao od Bliskog istoka duž cele severne Afrike. Zato i ne čudi što se i danas u Kordobi mogu pronaći građevine, i drugi kulturološki detalji koji neodoljivo podsećaju na one u Maroku, Tunisu i Alžiru. 

U ovom jedinstvenom gradu svoju istorijsku četvrt imaju i Jevreji, Sefardi (hebrejska reč za Španiju). Doselili su se u Andaluziju još u 5. veku i mirno živeli sve do pokoravanja Pirinejskog poluostrva od strane Španaca, kada bivaju primorani da prime katoličanstvo ili da izbegnu. Ipak, zaostavština Jevreja je vidljiva jer se ovde i dalje nalazi Sinagoga a danas i Kuća Sefarda

Četvrt je karakteristična po malim uskim ulicama na čijim se stranama nalaze kuće belih fasada sa terasama, verandama i prozorima prepunim cveća. Jevrejski kvart Kordobe, poznat kao La Juderia u stvari predstavlja lavirint uskih ulica, skrivenih dvorišta i šarmantnih trgova. Šetnja kroz ovaj istorijski deo grada pruža posetiocima uvid u bogatu jevrejsku kulturu i nasleđe, kao i mogućnost da osete autentičnu atmosferu starog grada Kordobe.

Kao i cela Andaluzija i Kordoba je poznata po borbi bikova. Sezona počinje od maja meseca, a možete posetiti i muzej koji odaje počast najvećim matadorima Kordobe ali i čitave Andaluzije. A kada ogladnite, ne propustite priliku da probate neke od domaćih specijaliteta poput bikovog repa ili govedinu sa artičokom. Naravno, dobro špansko vino uz crveno meso se podrazumeva.

Granada, zadivljujuća Alhambra i boemska četvrt Sakromonte

Sledeća stanica na našem obilasku gradova Andaluzije je Granada, grad udaljen oko 240km istočno od Sevilje i dom slavne Alhambre, koja je danas deo UNESCO-ve svetske kulturne baštine. Alhambra je kompleks tvrđava, palata i vrtova, autentičan primerak mavarske arhitekture u Španiji. Građena je u 13. i 14. veku i bila je dom mavarskih vladara. Danas se za ovo zdanje može reći da je prošlo zub vremena netaknuto, neokrnjeno. Kakvo je izgrađeno u 14. veku takvo je i danas. 

Unutar Alhambre možete videti Heneralife (El Generalife na španskom ili Džanat el Arif na arapskom), što u prevodu znači Bašta arhitekture. Prelepi vrtovi, terase, bazeni, fontane i stazama prošarano dvorište, nekada deo imanja islamskih vladara u Španiji. Pažnju privlači i Palata Nasrid, rezidencija mavarskih sultana Al-Andaluza sa svojim bogatim dekoracijama i čuvenom Patio de los Leones (Baštom lavova).

Još jedna značajna arhitektnoska znamenitost ovo grada je Katedrala u Granadi, veličanstvena građevina iz 16. veka. Ovo kolosalno zdanje upečatljivo je po kombinaciji elemenate renesane, baroka i gotike, sa svojim visokim tornjevima i grandizonim unutrašnjim prostorom. Nedaleko od nje je Albajsin, arapski (mavarski) kvart Granade. To je pravi lavirint uskih ulica oivičenih belim kućama, u čijem obilasku ćete sigurno uživati. Šetnja kroz Albaicín pruža posetiocima priliku da osete duh prošlosti i uživaju u prelepom panoramskom pogledu na Alhambru i grad.

Posetiti Granadu a ne prošetati Sakromonteom je isto kao i posetiti Beograd a ne svratiti u Skadarliju. Poznat kao boemska četvrt grada, Sakromonte predstavlja centar flamenka i tradicionalnih andaluzijskih zabava

Kada je u pitanju gastronomska ponuda, u Granadi možete probati jela koja su mešavina arapsko-andaluzijske kuhinje specifične po korišćenju brojnih začina kao što su kim, korijander, cimet, suvo grožđe i muskatni oraščići. Naravno, govedina je najčešće meso na trpezi ali za razliku od ostatka Španije dosta je rasprostranjena i upotreba svinjskog mesa u pripremanju jela. 

Malaga, rodni grad Pabla Pikasa

Poslednji grad kome posvećujemo pažnju u ovom tekstu je Malaga, grad na obali poznat po  po mediteranskom šarmu i bogatom kulturnom nasleđu. Malaga je, kao i ostali gradovi Andaluzije prepoznatljiva po svojoj arhitekturi i nudi nekoliko značajnih znamenitosti.

Alkazaba, palata – tvrđava koja dominira horizontom Malage. Njena impozantna arhitektura i fascinantan pogled na obalu sa njenih zidina nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Najveći deo je izgrađen u 11. veku, a bila je središte Kordobskog kalifata i rezidencija dinastije Hamudida sve do kraja 15. veka, kada su Malagu osvojili kraljica Izabela I od Kastilje i kralj Fernanado II od Aragona. 

Obići Malagu, rodni grad jednog od najvećih svetskih umetnika Pabla Pikasa a ne posetiti Pikasov muzej je pravi greh. Iako je tek nedavno otvoren (2003. godine), muzej sadrži značajnu zbirku Pikasovih dela, uključujući slike, crteže, keramiku i skulpture, pružajući uvid u evoluciju umetnikovog stvaralaštva. Najveći broj dela, ukupno 233 eksponata, muzeju je poklonio Bernard Ruiz Pikaso, unuk slavnog umetnika. Muzejska postavka ne čini samo Pikasova dela, već i brojne predmete koje je Pablo koristio za života. 

Muzej se nalazi u palati Buenavista, koju je za potrebe izložbenog prostora kupio grad, na adresi Calle San Agustín, 8, 29015 Malaga, u neposrednoj je blizini rimskog teatra i brodskog pristaništa u koje tokom čitave godine pristiže veliki broj kruzera. Otvoren je svakog radnog dana od 10 do 19 časova.

Celo Iberijsko priobalje, i špansko i portugalsko, stvoreno je za uživanje. Ni Malga nije izuzetak. Hladovina palmi, prijatne letnje temperature i blagi vetar sa mora čine da se osećate srećnim i opuštenim. Paseo del Parque, šetalište uz obalu, predstavlja idealno mesto za opuštanje, šetnju i uživanje u prelepim pejzažima Mediterana. Sa svim svojim palmama, fontanama i cvetnim aranžmanima, ova prelepa promenada nudi mirnu oazu koja ispunjava sva čula.

Malaga je pre svega turističko mesto na obali Alboranskog mora, pa je tako i turizam osnovna delatnost od koje grad živi. Brojni kafići, restorani i barovi garantuju dobar provod. Takođe, ovaj grad je druga najprometnija luka na Iberisjkom poluostrvu kada su u pitanju kruzeri i krstarenje.  

Ostaje nam još samo da kažemo da putovanje od Sevilje do Malage pruža nezaboravno iskustvo koje spaja bogatu istoriju, impresivnu arhitekturu i neodoljiv mediteranski šarm. Svaki od ovih gradova ima svoje jedinstvene znamenitosti koje se rečima ne mogu opisati na pravi način. Jednostavno, Anadluziju treba doživeti!

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.