ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
rip_Top_Putovanja-Andaluzija-Spanija

Andaluzija i južna Portugalija, strastveni sjaj juga

Šta prvo pomislite kada vam neko spomene Andaluziju i jug Portugalije? Strast, flamenko i korida.  Don Žuan, Pikaso i Mavari.  Velelepne palate i peščane plaže obrubljene stenama. Fiesta i siesta. Sangrija, tapasi, ćurosi i ostale radosti vrelog juga! Šta god da ste pomislili, sigurno je da niste pogrešili. Sve ovo ali i mnogo više čini jug Španije i Portugalije jednim od najatraktivnijih delova Evrope. Egzotična mešavina kulture i tradicije, mesto gde su Rimljani, Mavari, Jevreji i Španci ostavljali svoj pečat kroz istoriju i učinili sadašnjost tako mističnom i lepom.


Valensija, dom svetog grala i inovacija

Valentia, kako glasi latinski naziv Valensije, osnovana 137. godine pre nove ere, grad je za koji su se kroz istoriju borili mnogi, Rimljani, Vizigoti, muslimani i hrišćani. Dom prve paelje, svetog grala i inovacija, danas, kao treći najveći grad Španije, tik iza Barselone i Madrida, tako vešto objedinjuje tradicionalnu i savremenu arhitekturu, futurističke muzeje i autentičan španski duh. Na pitanje, šta raditi u Valensiji, odgovor je jednostavan. Opustite se, jer grad sunca, mora i narandža prosto vapi da mu se prepustite!

Odmor i predah ćete potražiti u hladovini lokalnog bara uz tradicionalno špansko jelo paelju, nastalu upravo u okolini Valensije i popularno piće Agua de Valencia, tradicionalni koktel od ceđene pomorandže, vodke, španskog šampanjca Cava, smeđeg šećera i leda, koji se samo ovde priprema i pije. Litarski bokali u kojima se služe ovi kokteli ublažiće vrelinu ovog mediteranskog grada. Salud!


Malaga, zlatno platno Pikasa

Ušuškana duž zlatne obale Sredozemnog mora, toplim zagrljajem dočekaće nas Malaga, grad koji će učiniti da ste u jednom trenutku u Evropi, a već u sledećem vas vodi u Afriku. Šetnja isprepletanim ulicama Malage predstavlja šetnju kroz istoriju gde se Teatro Romano ili Rimski teatar, Castillo de Gibraltaro i Alkazaba, prelepe tvrđave iz doba Mavara, nadmeću za pažnju posetioca. Splet pešačkih ulica prepunih barova, restorana i šarenih suvenirnica čine neverovatan spoj tradicionalnog i kosmopolitskog šarma. Uživajte u ukusima svežih morskih ulova i osvežavajućeg, domaćeg vina, dok vam ljubazni lokalci  sa ponosom ističu kako su slavni Pablo Pikaso i Antonio Banderas rođeni baš u ovom gradu.


Granada, mavarski sjaj i španski šarm

Put kroz kilometre i kilometre maslinjaka vodi nas pravo do srca Andaluzije i  jednog od najlepših gradova, Granade.  „Udeli mi gospo, jer u životu nema strašnije kazne nego biti slep u Granadi“ natpis je koji stoji na ulaznoj kapiji i možda najbolje opisuje očaravajuću Alhambru, raskošni testament mavarskoj umetnosti i arhitektonskom umeću.  Al Kelet Al Hambra ili crvena tvrđava je pravi biser islamske srednjovekovne arhitekture. Izgrađena tokom XIII i XIV veka kao dvorac i utvrđenje islamskih vladara kojoj u kasnijim vekovima nisu odoleli ni španski kraljevi, uveriće nas kako su Mavari tokom svojih osam vekova vladavine na ovom prostoru stvorili možda jednu od najprefinjenijih civilizacija srednjeg veka. Ali Granada je ipak više od očaravujućeg spleta raskošnih palata i arabeski i vrtova. Krivudave ulice Albajsina, četvrti pod zaštitom UNESCO-a, pozvaće vas da otkrijete svaki kutak, svaki trg i zadivljujući vidik na zanosnu Sijera Nevadu.


Kordoba, šapat Al Andalusa

Kordoba, udaljena od ostatka andaluzijskih gradova, nekadašnja prestonica mavarskog kraljevstva, gde se odjeci istorije Al Andalusa i danas čuju, odvešće nas natrag u eru raskoši i prosvetljenja. Simbol jedinstva i bogate baštine Kordobe,  La Meksita, nekadašnja džamija, a danas velelepna katedrala još jednom će nam pokazati taj savremeni spoj orijenta i Evrope, kulturološki miks prožimanja naroda i vere kroz istoriju. Ovde vreme kao da stoji, usred večnog sjaja Jevrejskog kvarta, koji vas navodi da usporite dok se prepuštate prepletu kultura i tradicija. Izgubite se u belini šarmantnih dvorišta i za kraj nikako ne propustite ukuse Andaluzije, upakovane u tradicionalna jela poput salmoreha ili kordobanske torte.


Sevilja, grad flamenka, tapasa i strasti

Sevilja, prestonica vrele Andaluzijeza mnoge je pravi španski grad. Neretko ćete čuti da ni Madrid ni Barselona ne nose taj španski duh u sebi kao Sevilja. Neko će vam reći da je glavna atrakcija Sevilje prelepi Španski trg koji se nalazi u sklopu Marija Luiza parka. Kuriozitet koji nosi ovo pravo remek delo jeste da su njegove skice nastale u Havani i da mu je to dalo posebnost karipskog duha. Drugi će opet staviti na prvo mesto staru mavarsku palatu Alkazaru, pravi praznik za oči, izgrađenu kako bi joj se divili mavarski vladari, španski kraljevi i danas radoznali posetioci. Jedni će ostati zavedeni plesom prelepe flamenko igračice i zvukom strastvene gitare, a drugi će iz grada poneti legendu o seviljskom zavodniku, Don Žuanu.  U Sevilji je sve u znaku osvajanja i strasti. Neka vas osvoji živa atmosfera grada dok uživate u sangriji, tapasima i ostalim radostima, vrelog srca Španije


Lagos, tirkizni kutak Portugalije

Lagos, gradić smešten na samom jugu Portugalije u prelepoj oblasti Algavre, nedaleko od Giblatarskog moreuza i mesta gde se Atlantik susreće sa Sredozemnim morem. Kilometri dugih peščanih plaža se protežu dokle god pogled seže, a stene strmoglavo tonu u kristalno, plavo more.  Dok kaldrmisane uličice starog grada, otkrivaju pred nama istorijske znamenitosti, uživaćemo u specifičnoj lokalnoj kuhinji i aromatičnim, portugalskim vinima, noseći sa sobom deo magije ovog dela Iberijskog poluostrva.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.