ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel

Muzeji Njujorka – upoznajte kulturno blago Velike jabuke

Dobrodošli na umetničku i kulturnu scenu Njujorka! Jedna od najvećih svetskih metropola, grad koji nikad ne spava poznat i pod nazivom Velika Jabuka, globalni je epicentar kulture i umetnosti. Njegove užurbane ulice su dom za čak 115 muzeja, a više od polovine nalazi na Menhetnu. Sa toliko puno muzeja, svaki poštovalac kulture, umetnosti, nauke, prirode i istorije pronaći će mesto koje može zadovoljiti njegovu radoznalost. 

Njujorški muzeji sa svojim neprocenjivim postavkama svojevrsni su svedoci civilizacijskih tekovina, otkrića i ljudske kreativnosti kroz istoriju. Kao takvi, svake godine privuku milione posetilaca koji na istočnu obalu dolaze pre svega da bi posetili Njujork. Pridružite nam se u našem online obilasku i upoznajte neke od najaktraktivnijih muzeja Velike Jabuke. 

Muzej moderne umetnosti (MoMA) 

The Museum of Modern Art (MoMA) jedan je od najistaknutijih i najuticajnijih muzeja savremene umetnosti u svetu i simbol kreativnosti i inovacija. Smešten je u srcu Menhetna, u 53. ulici između 5. i 6. avenije. 

Osnovan pre više od 9 decenija sa ciljem da promoviše i čuva dela vodećih umetnika modernog doba, od svog nastanka pa do danas postao je meka za umetnike, umetničke zaljubljenike i za sve one koji su znatiželjni u istraživanju novih umetničkih izraza.

Muzejska kolekcija obuhvata mnoga velika dela najslavnijih umetnika koji su živeli i stvarali od kraja 19. veka do danas. Posetioci mogu uživati u razgledanju radova velikana kao što su Pablo Pikaso (Gospođice iz Avinjona), Salvador Dali (Upornost sećanja), Džekson Polok, Frida Kalo i mnogi drugi.

Jedan od najvrednijih MoMA eksponata je “Zvezdana noć” Vinsenta Van Goga, remek-delo postimpresionizma koje oduševljava svojom snagom boja i prikazom emocija. Tu je i čuvena “Merilin Diptih” Endija Vorhola, koja predstavlja kultnu filmsku zvezdu Merilin Monro i istražuje teme slave i potrošačkog društva.

Muzej moderne umetnosti u Njujorku nije samo ustanova statičnih izložbi, već i centar za obrazovanje i istraživanje. Njegovi edukativni programi uključuju predavanja, radionice, filmske projekcije i interaktivne prezentacije koje posetiocima pružaju dublji uvid u umetničke procese i kontekst umetničkog dela.

Redovno se organizuju i specijalne izložbe koje istražuju različite teme i trendove u savremenoj umetnosti, promovišu nove umetničke pravce i radove savremenih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu današnjice.

Američki muzej prirodne istorije 

American Museum of Natural History (AMNH) jedan je od najcenjenijih muzeja prirodnih nauka u svetu. Predstavlja kultno mesto za istraživače, naučnike i ljubitelje prirodnih nauka.

AMNH je poznat po impresivnoj kolekciji fosila dinosaurusa, minerala i drugih eksponata koji oživljavaju priče o evoluciji života na Zemlji. Verovatno najveća atrakcija muzeja je galerija dinosaurusa sa skeletima tiranosaurus reksa, triceratopsa, stegosaurusa i drugih drevnih reptila. Muzej takođe poseduje ogromnu zbirku meteorita, a veliku pažnju posetilaca privlače i replike svemirskih letelica. 

Pored paleontologije i astronomije, AMNH je tematski fokusiran i na antropologiju. Njegova postavka antropoloških artefakata i eksponata pruža mogućnost istraživanja različitih aspekata ljudske evolucije i kulture, koje su predstavljene kroz alatke, nakit, umetnička dela, oružje i razne druge predmete.

Muzej redovno organizuje specijalne izložbe, kao i kulturne programe, predavanja i radionice koje pružaju posetiocima priliku da se približe svetu prirodnih nauka na interaktivan i edukativan način.

Američki muzej prirodne istorije je ne samo mesto za učenje i istraživanje, već i mesto koje inspiriše divljenje prema prirodi i svemiru. Nalazi se na Menhetnu, u parku Teodora Ruzvelta smeštenom naspram čuvenog Central parka. 

Metropoliten muzej umetnosti (The Met)

The Metropolitan Museum of Art, poznat kao “Di Met”, jedan je od najčuvenijih muzeja umetnosti na svetu i najveći muzej u SAD. Dom je impresivnih umetničkih dela koja obuhvataju različite periode i stilove. Kolekcija muzeja obuhvata egipatsku, grčku i rimsku umetnost, renesansne i barokne slikarske radove, kao i impresionistička i savremena dela. 

Među najpoznatijim eksponatima koji se nalaze u izložbenim prostorima Met-a su “Vašington prelazi reku Delaver” (Emanuel Leutze), “Sokratova smrt” (Žak-Luj David), ”Čas plesa” (Edgar Dega), “Japanski most”, (Klod Mone), “Autoportret sa slamnatim šeširom” (Vinsent Van Gog), Gertrude Stein (Pablo Pikaso).

Pored stalne postavke, u Met-u su česte i privremene izložbe koje dodiruju različite sfere umetnosti, kulture i istorije. Idealna prilika za sve one koji žele da se upoznaju sa novim umetničkim pravcima, otkriju nepoznate umetnike ili da prodube svoje znanje o već poznatim delima.

U muzeju se takođe čuva impresivna kolekcija orijentalnih umetničkih dela,  kao i jedna od najvećih zbirki muzičkih instrumenata na svetu. Osim toga, Metropoliten muzej poseduje i bogatu biblioteku koja služi kao dragocen resurs za istraživače i studente umetnosti.

Nacionalni muzej američkih Indijanaca

National Museum of the American Indian (NMAI) je renomirana njujorška ustanova posvećena promociji, proučavanju i očuvanju kulture, istorije i umetnosti američkih domorodačkih naroda. Muzej je deo Smitsonovskog instituta i nalazi se u blizini Battery Park-a na jugu Menhetna.

Umetnička dela, tekstil, fotografije i drugi predmeti iz muzejskih zbirki pružaju uvid u raznolikost i složenost američke domorodačke kulture. Posetioci mogu da istražuju artefakte iz različitih geografskih područja i vremenskih perioda, kao i savremene umetničke radove koji dodiruju teme identiteta, tradicije i života američkih Indijanaca danas. Jedna od najznačajnijih stalnih postavki u NMAI je “Infinity of Nations“.

Poput ostalih muzeja u Njujorku, NMAI redovno organizuje specijalne izložbe, kulturne programe, predavanja i radionice. Cilj je da se dočara i približi domorodačka kultura kroz umetnost, muziku, ples, priče i tradicionalne veštine. Muzej je ne samo mesto za edukaciju i istraživanje, već i mesto koje promoviše poštovanje, razumevanje i divljenje prema američkim domorodačkim narodima i njihovom nasleđu.

U sklopu muzeja se nalaze velika biblioteka i arhiv za istraživače, studente i članove indijanskih zajednica koji žele da prouče istoriju, kulturu i jezike američkih starosedelaca.

Pomorski i vazduhoplovni muzej – Intrepid Museum

Intrepid Sea, Air and Space Museum je jedinstvena ustanova smeštena na brodu Intrepid koji je služio kao nosač aviona tokom Drugog svetskog, Korejskog i Vijetnamskog rata, a danas je usidren na reci Hadson. Poseta ovom muzeju pružiće vam jedno interaktivno iskustvo koje istražuje istoriju mornarice i vazduhoplovstva.

Izložba daje uvid u vojne operacije i tehnološki napredak koji su oblikovali savremeni svet. U stalnoj postavci su makete aviona, helikoptera, brodova i podmornica u različitim veličinama.

Muzej takođe ima bogatu kolekciju artefakata i eksponata koji prikazuju život i službu na moru, uključujući opremu, oružje, uniforme i priče mornara koji su služili na Intrepid-u tokom njegove bogate istorije.

Pored statičkih izložbi, Pomorski i vazduhoplovni muzej nudi i interaktivne aktivnosti, simulatore letenja, predavanja i radionice o vojnoj tehnologiji i istoriji vojnih operacija i svemirskih istraživanja.

Muzej Gugenhajm 

Solomon R. Guggenheim Museum, još jedan svetski poznat njujorški muzej moderne umetnosti, nalazi se u blizini Central Parka na Menhetnu. Poseta Gugenhajmu nije samo prilika da se uživa u impresivnoj umetničkoj kolekciji, već i da se doživi jedinstvena arhitektonska i estetska atmosfera građevine u kojoj je smešten. 

Jedinstven enterijer omogućava turistima i Njujorčanima da istražuju umetnost u neprekidnom pokretu, dok se penju uz spiralno stepenište. Zdanje predstavlja remek-delo arhitekte Franka Lloyda Wrighta. Zbog svog unikatnog arhitektonskog stila, Gugenhajm nije samo muzej, već i umetničko delo samo po sebi.

Muzej Gugenhajm poseduje bogatu zbirku moderne umetnosti, uključujući dela ključnih autora, poput Vasilija Kandinskog, Pabla Pikasa, Kazimira Maljeviča i mnogih drugih. Posetioci mogu istražiti različite umetničke pravce, kao što su apstraktni ekspresionizam, kubizam, nadrealizam i konstruktivizam, kroz slike, skulpture, crteže i instalacije.

Jedno od najpoznatijih dela u kolekciji muzeja je “Kompozicija 8” Vasilija Kandinskog, koje predstavlja vrhunac njegovog apstraktnog stvaralaštva i jedan od najvažnijih radova avangardne umetnosti. U muzeju je između ostalih svoje delo, dokumentarni film “Seven Easy Pieces” predstavila i naša umetnica Marina Abramović. 

Guggenheim Museum je simbol kreativnosti, inovacije i vizionarstva u svetu umetnosti.

Muzej grada Njujorka

The Museum of the City of New York je ustanova posvećena očuvanju bogate istorije i kulture najvećeg grada SAD od kada se vrši popis stanovništva. Cilj je da se prikaže evolucija i razvoj grada kroz raznovrsnu kolekciju artefakata, fotografija, dokumenata, umetničkih dela i raznih drugih predmeta.

U muzeju se nalaze predmeti iz kolonijalnog perioda, industrijske revolucije, pa sve do modernog doba. Eksponati verno prikazuju različite aspekte života Njujorčana uključujući politiku, imigraciju, urbanizaciju, arhitekturu i zabavu.

Jedna od najpoznatijih atrakcija Muzeja grada Njujorka nosi naziv “Future City Lab”. Reč je o interaktivnoj postavci koja istražuje budućnost metropole kroz različite scenarije. Posetioci mogu videti sa kojim izazovima bi se grad Njujork u budućnosti mogao suočiti i dati svoj sud ili možda rešenje.

Muzeji Njujorka koje biste takođe mogli da posetite

Već smo istakli da Njujork ima 115 muzeja i da su svi oni neverovatni i jedinstveni. U jednoj poseti nemoguće je sve ih obići, ali ako ste već u najvećem gradu SAD i imate dovoljno vremena, evo još nekoliko muzeja koje biste mogli da posetite i koje toplo preporučujemo.

The Brooklyn Museum

Adresa: 200 Eastern Pkwy, Brooklyn, NY 11238; Godina osnivanja: 1895; Oblast izlaganja: Američka umetnost, afrička umetnost, moderne i savremene umetnosti.

New-York Historical Society

Adresa: 170 Central Park West, New York, NY 10024; Godina osnivanja: 1804; Oblast izlaganja: Istorija Njujorka, američka umetnost i kultura.

The Museum of Arts and Design

Adresa: 2 Columbus Circle, New York, NY 10019; Godina osnivanja: 1956; Oblast izlaganja: Savremena umetnost i dizajn, sa posebnim naglaskom na primenjenu umetnost.

The Morgan Library & Museum

Adresa: 225 Madison Ave, New York, NY 10016; Godina osnivanja: 1906; Oblast izlaganja: Književnost, umetnost i kultura, sa posebnim naglaskom na retke knjige, rukopise i umetničke predmete.

The Rubin Museum of Art

Adresa: 150 W 17th St, New York, NY 10011; Godina osnivanja: 2004; Oblast izlaganja: Himalajska umetnost i kultura, azijska umetnost, sa akcentom na tibetansku umetnost.

The Museum of Jewish Heritage

Adresa: 36 Battery Pl, New York, NY 10280; Godina osnivanja: 1997; Oblast izlaganja: Istorija i kultura jevrejskog naroda, posebno posvećena holokaustu.

The New Museum

Adresa: 235 Bowery, New York, NY 10002; Godina osnivanja: 1977; Oblast izlaganja: Savremena umetnost, sa fokusom na izložbe koje istražuju nove umetničke trendove.

The Museum of Chinese in America

Adresa: 215 Centre St, New York, NY 10013; Godina osnivanja: 1980; Oblast izlaganja: Istorija i kultura kineskih Amerikanaca, sa akcentom na migraciju, identitet i zajednicu.

The Neue Galerie New York

Adresa: 1048 5th Ave, New York, NY 10028; Godina osnivanja: 2001; Oblast izlaganja: Austrijska i nemačka umetnost i dizajn 20. veka, sa posebnim naglaskom na umetnike kao što su Gustav Klimt i Egon Schiele.

The Museum at FIT (Fashion Institute of Technology):

Adresa: 7th Ave & 27th St, New York, NY 10001; Godina osnivanja: 1969; Oblast izlaganja: Moda i dizajn, sa akcentom na istoriju i uticaj mode kroz vekove.

Muzeji koje smo istakli u ovom vodiču su samo neki od dragulja kulturne scene Njujorka, a svaki od njih nudi jedinstveno iskustvo koje će posetioci dugo pamtiti. Zato, ako putujete u SAD i Njujork ne propustite priliku da uđete u bar jedan od muzeja. Uživajte u istraživanju kulturnog nasleđa Velike Jabuke!

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.