ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
hamburg putopis

Slatki greh – Hamburg

Prošlog leta sam se po prvi put, žestoko zaljubila u čudesnu Skandinaviju. Međutim, kako to inače biva, sve počne malo ranije. U ovom slučaju pre no sam i zakoračila na tlo Severne Evrope. Prve varnice i leptirići, desile su se zapravo na severu Nemačke. Ko bi rekao!?

Dobro došli u SLOBODNI HANZEATSKI GRAD HAMBURG!

Na obalama reke Elbe, na ušću reka Alster i Bila, počiva najveći, nemački lučki grad. Druga po veličini luka u Evropi, deveta na svetu. Zbog svoje otvorenosti ka moru, ponosno nosi naziv “Kapija sveta”. Odiše primorskim šarmom, zrači kosmopolitskim duhom. On je dinamičan, multikulturan i pun kontrasta. U njemu u slozi živi čak 185 nacija. Iako je pre svega najveći industrijski centar Nemačke, to ga nije sprečilo da bude u isto vreme i najzeleniji grad Evrope! Da, dobro ste pročitali! Najzeleniji u Evropi!

Hamburg - najzeleniji grad u Evropi

Krasi ga više od 120 park zona, raskošni vrtovi i zeleni pejzaži. U samom centru grada, izvor života je čuveno Alster jezero, koje se može pohvaliti nekim od najslikovitijih pogleda na grad. Svi bi voleli da se smeste u zagrljaj njegovih obala, ali to samo polazi za rukom, ne najupornijima, već najbogatijima! Ovo je najlepša, najskuplja, najopuštenija, naj sve, zona grada. Iako živi luksuz, “Obala milionera” je vrlo velikodušna! Ovde možete raditi sve, od meditacije do jedrenja. Dok šetate 7 km dugom stazom, ne propustite da se osvežite Alstermasser pićem, koje predstavlja mešavinu piva i limunade. Dakle prava vitaminska bomba, za letnje dane! 🙂

Ipak, srce Hamburga je njegova kuća. Gradska kuća Rathaus. Neorenesansna lepotica, sa tornjem visokim 112 metara, zrači raskošnom arhitekturom i ulepšava centralni gradski trg koji je mesto dešavanja svih bitnih manifestacija.

Hamburg-Gradska_kuca-Rathaus

U Hamburgu je sve u kontrastu, a opet u savršenom skladu. Pa tako i urbana sredina sa viševekovnom istorijom i bogatom tradicijom. Nemilice, bez ustezanja, potpuno opušteno, grad će vas navoditi na višesatni provod i kulturna otkrića. Više od 3 stotine pozorišta, muzičkih scena i umetničkih pozornica, zavidan broj opera, stotinak muzeja i galerija i vodeći evropski izdavači knjiga, s pravom su mu doneli i epitet, medijskog i kulturnog centra, severnog dela zemlje.

Posle dugogodišnjeg perioda izgradnje, završena je i koncertna dvorana Filharmonije na Labi. Njena staklena konstrukcija neodoljivo podseća na vodeni talas ili ledeni breg i predstavlja pravi primer moderne arhitekture u Evropi. Nemci sa ponosom tvrde da je u pitanju dvorana sa najboljom akustikom na svetu, a ko sme Nemcima da se protivureči ?! 😉

Hamburg-Opera_house

Kao najviša naseljena zgrada, impozantnog izgleda, ozbiljno pretenduje da postane simbol grada, međutim dok se to ne desi, Hamburg ćemo i dalje znati kao grad sa puno mostova! Kada kažemo “puno”, mislimo baš puno! Više nego li Venecija, Amsterdam i London zajedno! Čak 2500! Wow, zar ne?!

Upravo zbog brojnih mostova i kanala, možda je najlepše ovaj grad doživeti iz “ptičje perspektive”, ali kako je to neizvodljivo, evo predloga! Jedan od  sigurno najlepših pogleda na panoramu grada, krije 132 metra visok toranj, crkve Sv. Mihaela. Pored sjajnog vidikovca, crkva je kultna po mnogo čemu. Govorimo o crkvi koja je nastala na kovanici od 1 EUR. Protestantska crkva, rušena je od strane Britanaca i 2 puta gorela, ali je ipak odolela. Barokna lepotica je tvrd orah! Ne mogu joj ništa! Ni ljudi, ni vatra! Danas kao sirena prati mornare i osvetljava im put!

Nemacka-Hamburg-St._Michael_church

Nisu samo mostovi, kanali, arhitektura i “wow” pogledi, nešto što povezuje Hamburg i Amsterdam. Još jedna stvar im je zajednička, može se reći i ključna! Apsolutno fantastičan provod, bez ikakvih vremenskih i moralnih ograničenja. Upoznali smo se sa šarmantnim ambijentom hamburških kanala i shvatili da se ovde generalno romantika “jede” za doručak, ručak i večeru. Voila! Ali polako, predahnite, ostavite mesta za poslasticu! Desert je ovde ipak najbitniji i što je najvažnije ne goji, iako se služi u noćnim satima.

Pravi slatki greh (slađi od Breninog), sa  ukusom slobode, nudi se na svakom koraku, svake ulice kvarta Sv. Pauli. Čik probajte da mu odolite! Nema šanse! Prosto ćete jedva čekati da uronite u reku klupskog života Hamburga i da tražite još! Da težak rad Nemaca, zahteva još teži odmor, najbolje potvrđuje kuriozitet grada, pop star Hamburga, ulica Reperban!

Lokalno “Grešna milja”, glavna je ulica Sv. Pauli kvarta i epicentar lude zabave i burnog provoda. Klubovi, restorani, striptiz barovi. Kockarnice, teatarske kuće i tematski objekti. Ovde možete sve! Bukvalno, ali ne i doslovno! Da jedete u mraku – može! Da budete Eskim – i to može! Da odete kući da spavate, e to već malo teže! Ovde se provod ne završava, samo se premešta iz jednog bara u drugi i tako u krug.

Hamburg-Reperban-Bitlsi

Na Balkanu, “teška noć”  se uglavnom leči dobrim burekom, a u Hamburgu, svežim morskim ulovom. Posle “groznice subotnjvečeri”, sledi after ni manje ni više nego na 300 godina staroj, ribljoj pijaci! Lokalci bez toga ne mogu nedeljno jutro ni zamisliti jer ovde je najbolja ponuda morskih i rečnih specijaliteta u Evropi!

Da Nemačkoj ne manjka umetnosti, dobro je poznato. Ali Hamburg je prava trešnjica na torti! Naročito ako govorimo o različitim vidovima ulične umetnosti. Mnogi čak tvrde da je hamburška scena, bolja od berlinske, što je složićete se, vrlo smela izjava.

Kao što je slučaj sa mostovima, tako i grafiti i murali koji boje grad, imaju svoju priču. Neki su inspirisani piratskim legendama, neki političkim prevratima, neki urbanim umetničkim pokretima.  Koliko je umetnost značajna gradu, i koliko Hamburg zrači ljubavlju, životom i zabavom, govori nacrtano srce na svakoj flašici lokalnog piva Alster, koje znači baš to, ljubav, život i zabava! Ne propustite da sate pune uživanja, zalijete Alsterom!

Nemacka_-_Hamburg

Još jedna umetnost je jako bitna za Hamburg. Muzika. Šezdestih godina, prošlog veka, bio je meka roka. Ovde su rođeni Brams i Mendels, ali i odrasli Lenon, Pol Mekartni, Harison i Ringo Star. Sama činjenica da je baš Hamburg bio inspiracija, prekretnica i put do zvezda, jednom planetarno, mega legendarnom bendu, dosta govori o njegovom duhu i energiji uopšte. Bitlsi su žarili kvartom Sv. Pauli i palili atmosferu u klubovima Reperbana. Čak su ovde nastale i čuvene frizure “Bitlsice” što Hamburg čini i pravim trendseterom na evropskoj modnoj sceni.

Ukoliko budete i sami u prilici da bar na dan posetite Hamburg, primetićete kako je baš bolno lep i po mnogo čemu poseban.

Nemci ga u šali (da, i Nemci se šale, ponekad ) zovu 3M grad. Grad Mostova, Milionera i Mornara.

A da li je Hamburg, i grad Hamburgera? Ohhh, da! Zato oprezno sa izjavom “kako bi ste rado smazali hamburgere”, možda vam se pojavi gomila Nemaca na tacni! Nemojte posle da vas nisam upozorila!

Vesna Popović
https://www.instagram.com/funky__chick/?hl=sr 

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.