ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
rusija moskva putovanje, putopis

Ruska bajka – Coa i Džajka

Ja, Trip Top agenciju, nazivam svojom agencijom za ispunjavanje želja. Jedna od njih bila je i dugo očekivano putovanje na Istočnu obalu Amerike – Njujork, Majami, Washinton, Boston i Filadelfija.

Ovog puta, u dogovoru sa mojim roditeljima, odlučili smo se na zajedničko putovanje u Rusiju. Svi su jedva čekali da vide naše utiske po povratku, apriori tvrdeći da će nam se sigurno više svideti od Amerike. Bili su upravu. Malo je reći da smo oduševljeni!

Pa da počnem. Ljudi moji znate li šta je Rusija???

Kada bih mogla jednom rečju da opišem tu zemlju, ta reč bi svakako bila BOGATSTVO. Bogatstvo kulturom, arhitekturom, umetnošću, ljubavlju, raskošnom istorijom i tradicijom. Sve sija, sve je graciozno, očaravajuce, prosto se osećate kao da ste u bajci. 

Celog zivota, moj san bio je da vidim i upoznam tu prelepu zemlju, RUSIJU. Taj san mi se i ostvario u avgustu 2019. godine.

Putešestvije su krenule iz Beograda. Premda nas je čekao dug put, to nas nije previše brinulo jer smo znali kuda idemo!

Prva od tih destinacija bila je Litvanija i njen glavni grad Viljnus. Grad impresivne arhitekture koji je 2009. godine proglašen za prestonicu kulture. Grad koji odiše neverovatnom toplinom i pozitivnom energijom. Šetnja prelepim ulicama starog grada na trenutak će vas odvesti u srednji vek. Nedaleko  od Viljnusa, nalazi se zamak Trakai. Izgrađen na ostvru, okružen jezerima,  nosi sjajnu priču, koju vam neću otkrivati. U blizini se nalazi i bezbroj prelepih restorana koji nude svoje sjajne specijalitete. Klopa, pivo, društvo i prelep pogled na jezera i dvorac Trakai, je sve što nam je bilo potrebno u tom trenutku.

Nakom prelepe Litvanije, uputili smo se nestrpljivo ka Rusiji. Put je prošao odlično i konačno smo stigli tamo gde smo svi najviše i priželjkivali, u Sankt Peterburg, magični grad na Nevi. Grad muzeja, širokih avenija i kanala. Ermitaž, Ruski muzej, Crkva spasa, Nevski ulica, Zimski dvorac, sve ovo videti u par dana, definitivno ostavlja bez teksta! Krstarenje rekom Nevom, učiniće da sa nevericom posmatrate da nešto tako na jednom mestu, u jednom gradu zaista postoji. Dovoljno je bilo samo šetati ulicama i razgledati sve te lepote magičnog Sankt Peterburga.

Nedaleko od Sankt Peterburga, nalazi se rezidencija Petra Velikog, palata Peterhof. Palata koja se nalazi na obali Finskog zaliva, okružena prelepim fontanama i parkovima. Peterhof je možda ostavio i najveći utisak na nas, svojim očaravajućim izgledom i istorijom. Jednom rečju oduševljenje.

Došao je i poslednji dan u prelepom Lenjingradu gde smo pred sam polazak odlučili da vidimo još jednu fantastičnu stvar, a to je podizanje mostova na reci Nevi.

To iskustvo bukvalno nikada necu zaboraviti! Scenario je sledeći, 2h je iza ponoći, u pozadini se čuje prelepa ruska opera dok mostovi polako kreću da se podižu. U  tom momentu,  plovila kreću i  dok lagano plove ka drugoj strani, čini se kao da plešu “Bal na vodi”.

To je za mene bilo božanstveno iskustvo. Jedno od onih  koje  te vrati u neka prošla vremena gde se osećaš kao princeza. Divno!

Srećni i opčinjeni, putovanje smo nastavili dalje ka prestonici ove divne zemlje, Moskvi.

Prva destinacija nam je naravno bila Crveni trg i Hram Sv. Vasilija Blaženog, sigurno najprepoznatljivi simbol Moskve. Svakako  ne treba ni zanemariti crkvu Hrista Spasitelja, čija unutrašnjost očarava. Ono što nas je takodje oduševilo je i prelepi Boljšoj teatar, kao i nekoliko prelepih muzeja koje smo posetili, od kojih bih izdvojila VDNH.

Rusija je zemlja koja previše pažnje  poklanja svojim pesnicima, stoga na ulicama Moskve  možete  videti i mnogo spomenika koji su upravo njima posvećeni.

Ono što je takođe fascinantno su i prelepe stanice moskovskog metroa, koje se razlikuju od metroa ostatka sveta, po svojim predivnim slikarskim delima na zidinama. Svaka stanica kao da je deo nekog raskošnog dvora ili muzejske postave.

S druge strane, ako ostavimo po strani  sve lepote ovoga grada i zemlje, za Ruse kažu da su hladni i ravnodušni, ali meni takav utisak nisu ostavili. Naprotiv, osetila sam  previše topline i ljubaznosti, što je bio razlog više da zaista zavolim ovu predivnu zemlju.

Uskoro se približavao kraj našem predivnom putovanju, a sa njim i poslednja stanica, Belorusija i njen glavni grad Minsk sa reputacijom najčistijeg grada Evrope. Grad koji je više od 10 puta bio sravnjivan  sa zemljom i ponovo obnavljan, ostavlja osećaj divljenja.

Nakon svih lepota viđenih u Rusiji, od Minska nismo očekivali  previše , ali naprotiv, predivan utisak nije izostao. Grad za koji poželite da u njemu živite. Sve je oko vas čisto, mirno, sa puno zelenila i vodenih površina.

Za kraj, ovo je bila jedna predivna kulturno – istorijska pustolovina, za koji smatram, da svako treba doživeti. Pokušala sam donekle da vam dočaram svoje iskustvo, ali je ovako nešto gotovo nemoguće opisati rečima. Ako mene pitate, ovo putovanje bih svakako ponovila.


Jovana Stojanović 

https://www.instagram.com/dzajka91/

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.