ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel

Lepotica koju ljubi Jonsko more, SARANDA

Dobrodošli u Sarandu, skriveni dragulj u zagrljaju Jonskog mora! Ovaj priobalni, šarmantni grad, na jugu Albanije, nudi posetiocima obilje prelepih plaža, kristalno čisto more, ali i prirodne lepote i istorijske znamenitosti koje žude da budu istražene.

Prva stvar koja će vam privući pažnju po dolasku u Sarandu je obala koja oduzima dah. Kristalno čiste vode Jonskog mora, za mene su bile osvežavajući prizor, dok su duge plaže, mekanog, belog peska, pružile savršeno mesto za opuštanje i upijanje sunca. Od užurbane gradske plaže pa sve do osamljenih uvala, , bilo da izaberete Flamingo, Mango ili  egzotičnu ‘Bora Bora’ plažu u Ksamilu, mesta za zabavu i uživanje vam neće manjkati!

Krstarenje brodom do netaknutih predela juga Albanije , do skrivenih uvala, zaliva i plaža (do kojih je moguće doći jedino brodom) i žurka, je sigurno nešto čemu se cela grupa jako radovala!

Ipak, Saranda je mnogo više od tipičnog letovališta. Bogata istorija grada, evidentna je u mnogim arheološkim nalazištima. U neposrednoj blizini Sarande, počiva drevni Butrint, nekada napredni centar trgovine i kulture, danas deo svetske baštine Unesco-a. Dok lutate kroz drevni grad, bićete prebačeni u prošlost i zadivljeni impresivnom arhitekturom i istorijom ovog područja.

Ako tražite čudo prirode, onda ne propustite da pogledate u najlepše Plavo oko!  Najveća misterija Albanije, prirodni izvor bez dna, Plavo oko, nalazi  se u srcu bujne šume i poznat je po svojim zapanjujućim bistrim vodama koje kao da menjaju boju tokom dana.

Za mene lično, jedan od najlepših trenutaka putovanja, bila je poseta još jednom mestu sa Unesco-ve liste svestske baštine, drevna i prelepa, Đirokastra! Ušuškana na brdu, nudi prekrasan pogled na okolni krajolik. Vijugave kaldrmisane ulice, duh otomanskog doba, zadivljujući zamak, čine ovaj ‘grad pesnika’ obaveznom destinacijom za ljubitelje istorije i entuzijaste arhitekture.

Kada je u pitanju hrana, Saranda je raj za gurmane i ljubitelje hrane uopšte. Mešavina mediteranske i balkanske kuhinje, zadovoljiće ukuse i onih najprobirljivijih!

Sveži morski plodovi, tradicionalna albanska jela i pite i bilo da jedete u restoranu na obali mora ili na brzaka odlučite da se počastite kod uličnog prodavca, nećete pogrešiti! Hrana je svuda preukusna i jako pristupačna! Neka od jela koja morate probati uključuju svežu ribu na žaru, jagnjeće kotlete i lokalni specijalitet, slano pecivo punjeno sirom i spanaćem, takozvani albanski burek! Tiramisu, baklave, treleće ili sve, ovo je ipak zemlja slatkiša, zar ne?!

Opuštena i prijateljski nastrojena, Saranda ima jako živahan i kulturološki prošaran, noćni život. Takođe se može pohvaliti i sa čak 300 sunčanih dana i isto toliko zadivljujučih sutona. Konačno, poseta Sarandi ne bi bila potpuna bez bar jedne savršene fotografije i jednog ili dva, sjajna koktela! Idealna lokacija za to bio je zadivljujući zamak Lekuresi. Tvrđava se nalazi na vrhu brda sa pogledom na grad i nudi sjajan panoramski pogled na Jonsko more i okolne planine .

Letovanje u Sarandi je za mene jedno nezaboravno iskustvo!

Kao savršen spoj kristalno čistog mora, bogate kuhinje, istorijskih znamenitosti i toplog gostoprimstva ljubaznih meštana, ovaj dragulj na obalama Jonskog mora, se definitivno treba naći na svačijoj listi ‘Ne propustiti’  i ‘Ponoviti’. Meni je već uveliko na ovoj drugoj! 😉

Nina Mrkić
https://instagram.com/makeupbyninamrkic?igshid=NmE0MzVhZDY=

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.