ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
velika turska avantura - trip top putovanja

Velika turska avantura

Želite da saznate kako izgleda kolevka civilizacije? Imamo pravu ponudu za vas!

Vodimo vas u obilazak jugoistočne Turske, destinacije poznate i kao nekadašnja Mesopotamija, kolevka civilizacije. Oblast zaslužna za nastanak prvih svetskih gradova, pisama, religije, astronomije. Gde nas dočekuju velikodušni domaćini, jedinstvena kultura, običaji i znamenitosti frapantne istorije. Gde ćete biti očarani prizorima koji odolevaju milenijumima. Velčanstveni Istanbul, grad na dva kontinenta. Kapadokija, kolevka hrišćanstva. Čudesni Mardin, poznat kao “turski Fes”. Ankara, prestonica Turske i Bursa, nekadašnja prestonica Osmanskog carstva, grad star 8500 godina.

Osmanska raskoš u osmanskom gradu Bursa

Našu avanturu po Mesopotamiji, počinjemo nedaleko od obale Mramornog mora, u Bursi, biseru Bliskog Istoka, gradu starom 8.500 godina, kojim je vladalo šest država, a u kome živi veliki broj stanovnika poreklom sa Balkana, zbog čega njegovi čelnici imaju posebno prijateljstvo sa našim regionom. Bursa se razvijala pod Bitinijskom, Rimskom i Vizantijskom civilizacijom, da bi je Osmanlije zauzele 1326. godine. To je grad koji je industrijski i kulturni centar Turske i koji odiše Otomanskom kulturom. Centrom Burse dominira Kapali čaršija sa 10 bazara, dugačka čak osam kilometara. Ovaj grad nadaleko je poznat po ratluku, kestenu i svili, a neke od glavnih znamenosti su Saltanat Kapisi (nekadašnja carska ulazna kapija), brdo Tophane, kao i grobnica Osmana i Orhana Gazija, osnivača osmanske države, koja se nalazi se u najlepšoj gradskoj bašti – Osmanovom mauzoleju, u kojoj počivaju i ostaci šest turskih sultana.

Legat Ataturka i prestonica kontrasta, Ankara

Iz Burse stižemo u Ankaru, drugi po veličini grad Turske. Od 1923. godine administrativnu prestonicu države. Grad, čija naselja datiraju još iz kamenog doba, a koji je 1402. godine bio poprište velike bitke između Mongola i Osmanlija. Sa znamenitostima kao što su Anitkabir, mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, tvorca moderne Turske, džamija Kocatepe koja može da primi 100.000 vernika, gradska citadela Ankara Kalesi, centar grada Kizilay i drugi.

Mardin, arapski grad u boji cimeta

Put nas vodi dalje, u Mardin, jedan od najstarijih gradova Mesopotamije, čija naselja su na mapi prisutna bezmalo 6000 godina. Nekada dom Asiraca, Hetita, Vavilonaca, Rimljana, Turaka, Mongola, Jermena i Kurda. Kultura koje su se mešale vekovima. Danas, grad sa nekim od najlepših kulturnih zaostavština Turske, okerastih minareta, kupola medresa i zasada pšenice kojima se ne vidi kraj. Grad koji odiše ljubaznošću i reputacijom u trgovini srebrom, maslinovim uljem, začinima i sapunom, a u kojem se konji i magarci i dalje koriste više od automobila.

Mesečev krajolik Kapadokija

Nastavljamo putovanje ka Kapadokiji, “Mesečevom krajoliku”, drevnoj regiji sa 5 provincija u Maloj Aziji i turskoj pokrajini Anadolija. “Zemlji lepih konja i vilinskih dimnjaka”. Oblasti u kojoj je vreme stalo i koja je vekovima služilia kao utočište Hrišćanima. Magičnom mestu, sa muzejma, restoranima, kućama i hotelima koji su uklesani u tuf, vrstu belog vulkanskog pepela, a čije najpoznatije atrakcije se kriju u trouglu između gradova Nevšehir, Avanos i Urgup.

Istanbul, kapija orijenta ka zapadu

Našu srećnu avanturu završavamo gde drugo nego na Bosforskom tesnacu, granici Evrope i Azije, u Istanbulu ili bolje reći Carigradu, Stanbulu, Kontantinopolju. Osnovan 1000 godina pre nove ere, Istanbul je grad koji danas broji 15 miliona stanovnika i koji bez puno predstavljanja pleni nasleđem kakvim se može pohvaliti šačica destinacija širom planete. Tu nas čekaju Aja Sofija, palata Topkapi, Plava džamija, “Potopljena palata”, Antički hipodrom, Veliki bazar, Sulejmanova džamija, gradska vreva i neverovatna hrana.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.