ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
Bugarska-Sofija-Crkva_Sveti_Aleksandar_Nevski

Sofija putovanje, 4 dana

Blizu je, na samo par sati vožnje. Zemlja hiljadugodišnje istorije, drevnih civilizacija, koja prosto vrvi od kulture i znamenitosti. Lokalci, kao da ih poznajete. Hrana, neverovatna. A cene, toliko niske, da ćete se umoriti od uživanja. Ipak, nedovoljno je istražena i izvan vašeg uobičajenog fokusa. Pogađate, u pitanju je Bugarska. Trip Top Putovanja za vas imaju pravo turističko osveženje. Vodimo vas na četvorodnevni izlet u Bugarsku, gde nas čekaju Sofija, manastir Rilski, vinarije Melnik doline i Plovdiv.

Sagrađena na ruševinama rimskog grada Serdica, Sofija se nalazi na oko 400km od Beograda i samo 135km od Niša. Smeštena u srcu Bugarske, a okružena planinama, glavni grad Bugarske ujedno je i druga najstarija prestonica Evrope, čije ime datira još iz 14. veka. To je grad od 1.5 miliona stanovnika, koji vrvi od zanimljivih tura po gradu i oko njega, termalnih voda, spomenika, muzeja, galerija, arheoloških nalazišta i ostalih svedočanstava bugarske istorije, a čije glavni moto glasi “Raste, ali ne stari”. Pored uobičajenih turističkih ponuda savremenog evropskog grada, Sofija nudi i znamenitosti, kao što su hram Sv. Aleksandra Nevskog, crkva Nikolaja Čudotvorca, Sinagoga Sofija, univerzitet St. Kliment Ohridski i drugi. Bugarska kuhinja je nadaleko poznata, a turistima koji posete Sofiju posebno je interesantna supa koja se pije.

Iz Sofije krećemo na jugozapad, u oblast na kojoj se nalazi možda i najveće bogatstvo Bugarske – njeni manastiri. Stižemo u manastir Sveti Ivan Rilski, napopularniji, najposećeniji manastir u Bugarskoj i jedan od najvažnijih pravoslavnih manastira uopšte, koji datira još iz 10. veka. Deo je 100 nacionalnih objekata i spiska organizacije UNESCO, dok je od najjužnijeg graničnog prelaza sa Srbijom udaljen oko 125km. Rilski manastir danas je duhovni i književni centar Bugarske, u kome su tokom vekova stvarali neki od najeminentnijih književnika nama susedne države, ali koji je gostio i poznate bugarske revolucionare.

Nakon čarobnog i bezbrižnog Rilskog, vreme je da osetimo duh Bugarskih običaja, tradicije i srdačnosti, a najbolji način za to jeste poseta njenim selima. Zato je bugarski etno turizam na glasu. Krećemo put Melnik doline, varošice koja je polazna etno tačka Bugarske. Simbol čistog vazduha, zdrave hrane i dobre čaše vina. Naša destinacija je Medy Valley vinarija, koja se nalazi na sat vremena od Sofije, na putu ka manastiru Rilski. Smatraju je najšarmantnijom etno ponudom ove oblasti, gde ćete moći da uživate u prelepim pejzažima, gastronomskim specijalitetima i nagrađivanim vinima.

Plovdiv – drugi po veličini grad u Bugarskoj (oko 350 hiljada stanovnika), smešten u centralno-južnom delu zemlje, u podnožju Rodopskih planina. Ovaj grad važi za jedan od najstarijih u čitavoj Evropi. Osnovali su ga Tračani, dok su kroz istoriju na njega pretendovali Persijanci, Grci, Kelti, Rimljani, Goti, Huni, Bugari, Sloveni, Rusi i Turci. U antičko doba, bio je glavni grad Trakije (zvao se Eumolpijas), a tu je čak je vladao i Filip Makedonski (otac Aleksandra Makedonskog), kada se grad zvao Filipopolis. Ime Plovdiv, prvi put se pominje u 15. veku. Danas, Plovdiv je poput muzeja na otvorenom, zbog čega i ne čudi što je 2019. godine proglašen evropskom prestonicom kulture. Pravi “sudar” navedinih civilizacija, koji vrvi od života.

Savremeni Plovdiv podeljen je na dva dela – stari grad (prostire se na tri brda) i donji grad (ravnica). Dok donji grad nudi zabavu i klasičnu turističku ponudu, stari grad ponosno čuva nasleđe bugarske renesanse. Istorijski deo grada krase kaldrmisane ulice, stari balkanski tip gradnje i rukotvorine lokalnih zanatlija, te predstavljaju idealno mesto za fotografisanje.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.