ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
Trip_Top_Putovanja-Sicilija

Sicilija i San Marino, 12 dana

Sicilija ima svoj jedinstveni pečat, na kom vreme stoji. Zato je i jedna od najtraženiijih destinacija u Evropi.

Bolonja i pokrajina Emilija-Romanja

Avanturu počinjemo na severu u Bolonji, glavnom gradu pokrajine Emilija-Romanja, ali i akademskoj prestonici zapadne hemisfere, domu najstarijeg univerziteta na svetu (11. vek), crvenih fasada, čuvenih bolonjez špageta, ali i mladosti (skoro četvrtinu gradskog stanovništva čine studenti).

Bolonja ima najveću prezerviranu gradsku četvrt u čitavoj Italiji. Prepuna je tornjeva, crkava, spomenika i znamenitosti, među kojima su najpoznatije Neptunova fontana iz 16. veka, jedan od simbola grada, trgovi Piazza Maggiore, Santo Stefano, del Nettuno, bazilika svetog Petronija, najveća gotička crkva na svetu, u kojoj se nalazi oznaka linije meridijana (najveći astronomski instrument na svetu) ili Via Indipedenza, ulica od koje u Bolonji sve počinje i sve se završava.

Da ne zaboravimo, nadimak Bolonje je La Grassa, u prevodu debela ili masna, sasvim dovoljno o gastronomskoj ponudi ovog neverovatnog grada.

San Marino – najstarija republika sveta

Putovanje nastavljamo, u San Marinu, sa svojih 32 hiljade stanovnika i površinom od 61 kvadratnih kilometara – najstarijoj i jednoj od najmanjih republika na svetu (jedine manje države su Vatikan i Monako). Ova mikrodržava nalazi se na severoistoku Apeninskog poluostrva, na granici regiona Emilija-Romanja i Marše. Glavni grad je San Marino. Karakterišu je brdovit teren krcat vinogradima, gradovi uskih, vijugavih ulica od makadama, načičkanih romantičnim restoranima. Grad San Marino datira sa početka 4. veka, a poznat je po sjajnim vidikovcima i fenomenalnoj arhitekturi, od koje se posebno izdvajaju tri tvrđave – Gvajta, Cesta i Montale.

San Marino se može pohvaliti i sa Velikom Nagradom San Marina, trkom Formule 1.

Sicilija – najveće ostrvo Mediterana

A onda se premite za filmski nastavak avanture, na najvećem ostrvu Mediterana – Siciliji. Sa selima oslikanim starim kamenim kućama, vinogradima, maslinjacima, gradovima poput PalermaĆefaluaNotaSirakuzeKatanje, ambijentom koji još uvek čuva šmek stare, Korleone – Sicilije, poput one iz kultnog filma Kum.

Palermo je najveći grad na ostrvu, nezvanična prestonica, smešten u zlatnoj uvali, sa svih strana okružen planinama. Ovaj grad karakteriše pre svega njegovo srdačno stanovništvo, raskošna arhitektura, sa znamenitostima koje datiraju još iz 12. veka, poput Gradske Katedrale, ali i okolne plantaže pomorandži i limuna.

Istorijski, za ostrvo je najznačajniji grad Sirakuza, star oko 3 hiljade godina. Tu je i Katanija, poznata kao grad podno vulkana Etna.

Naravno, Sicilija je turistički raj leti, jer posetiocima nudi neverovatne plaže, najlepše u Italiji, sa sitnim peskom i tirkiznom vodom.

Napulj – grad koji živi dok lava spava

Ne smemo stati, nastavljamo putovanje i penjemo se pod Vezuv, rekli bismo, u pravu Italiju. Prepunu strasti i temperamenta. Stižemo u čuveni Napulj. Grad u kojem je napravljena prva pica, operska kuća, ali i prvi državni univerzitet u Evropi. Grad koji sa svojih 6 miliona stanovnika smatraju najviše italijanskim, a za koji je čuvena Sofija Loren izjavila – Nisam Italijanka, ja sam Napolitanka, a to je nešto sasvim drugo!

Napulj je velik, bučan, živ. Napulj je sinonim za temperament. Poput pravog vulkana. Otuda i izreka – Grad živi, dok lava spava. Ipak, Napulj je jednostavno prelep, na svoj način.

Nadaleko je poznato da se ovde pije najbolja kafa na svetu. Napulj ima i najlepši metro u Italiji. Što je važno, jer je tu saobraćaj najluđi u zemlji i crveno svetlo je ništa do slovo na papiru. Obiđite Kraljevsku palatu iz 17. veka, Trg Plebiscita, najstariju operu, mističnu statuu Hrist pod velom, prošetajte Via Toledom, šopngujte u Via Chiaia, zastanite u Spaccanapoli, ulici koja centar grada deli na dva dela i predstavlja srce i dušu Napulja. Otkrijte zašto je Napulj grad zamkova, posetite Castel Nuevo i Castel dell Ovo.

Svi putevi vode u Rim

I za kraj avanture smo ostavili nešto posebno. Krećemo dalje, gde inače svi putevi vode. Pogađate, stižemo u Rim, večni grad, najveći muzej pod vedrim nebom, sa istorijom koja se graniči sa apstraktnim, da ne kažemo besmislenim. Kada govorimo o znamenitostima Rima, jednostavno ne postoji reči da se one pobroje, kamoli opišu. Izreka – Rim nije podignut za dan, govori sve.

Bilo da je u pitanju čuveni Koloseum, koji godišnje poseti 4 miliona ljudi, Panteon star 2 hiljade godina, Rimski Forum, najmanja država na svetu Vatikan, sa Bazilikom Sv. Petra i Sikstinskom kapelom, Di Trevi, najpoznatija fontana na svetu, Španske stepenice, simbol istinskog turizma, Travestere boemska četvrt, Trg Navona, Trg Naroda, galerija Borgeze, šopoholičarski Kastel Romano ili možda Olimpisjki stadionRim je visoko postavljena lestvica, čak i za turističke džinove. Kuda god da ste se uputili, nešto neverovatno vas čeka iza ugla.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.