ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
Makedonija-Ohrid

Ohrid i Tirana, 7 dana

Mogu li reči opisati miris i ukus leta? Svakako da ne, zato za vreme najlepšeg godišnjeg doba, odlazimo tamo gde je priroda bila najdarovitija, a ljudska ruka kroz istoriju začinila ovu lepotu i stvorila pravo remek-delo, Ohrid! Letu se radujemo upravo ovde, na najlepšem biseru Balkana. Put nas vodi i ka još uvek nedovoljno istraženoj zemlji, da među prvima upoznamo ovu mediteransku lepoticu. Albanija – zemlja kontrasta i slatkiša! Razbijamo sve predrasude i uživamo u putovanju na naš način!

U dolini planine Dajti, smestila se evropska prestonica, o kojoj tako malo znamo, a koja u sebi skriva veliki turistički potencijal – Tirana. Kao kombinacija istorije i života, sivila i boja, Istoka i Mediterana, predstavlja mesto na kom se nesmetano susreću bogata tradicija i savremena kultura. Srce Tirane svakako je Skenderbegov trg. Megalomanski prostor okružen impozantnim građevinama. Krase ga Skenderbegov konjarnik, zgrada opere, Ethembegova džamija, Nacionalni istorijski muzej, kao glavne turističke atrakcije, prestonice zemlje orlova.

Široki bulevari i zelene aleje daju mu šarm pravog velegrada, ali arhitektura nije definitivno ono što će vas oduševiti prilikom posete Tirani, već izuzetno gostoljubivi domaćini, super hrana i neverovatno živa atmosfera kojom odiše. Dinamična, umetnička, svoja. Posebno zabavna kada zađete u unutrašnjost gde počinje pravi život. Nekada zatvorena četvrt, danas takozvani Blok, mesto gde se okupljaju mladi, vrvi od sjajnih kafića, restorana i barova i daje ovom gradu pravu kosmopolitsku notu.

Drač – jedan od najstarijih gradova Albanije i Evrope uopšte, zbog svog strateškog položaja bio je od velikog značaja u istoriji ove zemlje. Danas kao najveća luka Albanije, smeštena na obali Jadranskog mora, predstavlja najpoznatiji turistički centar i nezaobilaznu tačku turista širom sveta. Brojni su ostaci koji svedoče o njegovoj burnoj istoriji. Rimski amfiteatar, Fatihova džamija, rimsko kupatilo koje je i dalje u funkciji.

Međutim njegovu sadašnjost karakteriše živopisna arhitektura, duge bele peščane plaže i izuzetno čisto more. Ono što ga čini posebno atraktivnim jeste gastronomska ponuda tradicionalnih i morskih specijaliteta i gostoprimstvo lokalnog stanovništva. Sjajan provod na biseru Jadrana je nešto što nikako ne bi trebalo propustiti.

Albanija-Drac

Ohrid – Nekada omiljeno mesto sastajanja Jugoslovena, a danas prava mala bajka u kojoj se oseća miris prošlih dana. Šetajući uskim ulicama grada, ne možete, a da ne pomislite na neka lepša vremena, bolje ljude i bezbrižnost. Plavetnilo ovog najstarijeg prirodnog jezera na Balkanu i planine prekrivene snegom koje ga grle, daju savršenu sliku uvek nepogrešivo maštovite prirode.

Ćirilo i Metodije, Sveti Kliment Ohridski, crkva Svetog Jovana… Sve gleda ka vodenom prostranstvu Ohrida i sve se nekako savršeno uklopilo. Ohridski biseri, crkva Svetog Nauma i Klimenta, Biljanini izvori. Mnogo je toga što čini ovo mesto jedinstvenim. Ohrid čuva svoje pismo, istoriju, kulturu i jezik, a narod… Narod je uvek veseo, slobodoljubiv i željan druženja. Sve je bilo i više nego dovoljno da velikog Stevana Hristića ovaj ambijent inspiriše na čuvenu Ohridsku legendu.
Beli labudovi kao ponosni stanovnici jezera, šepure se i poziraju radoznalim turistima, kaldrmom se čuju koraci znatiželjnih cipela putnika, u daljini odzvanjaju zvona na najlepšim Ohridskim bogomoljama, тивко си песна пееше: Билјана платно белеше.

Na obalama reke Vardar, okružen planinama smestio se Skupoi, Skopia, Skopion, Skopionolis ili jednostavno Skoplje. Možete ga zvati kako hoćete, jedno je sigurno, na prestonicu Severne Makedonije ravnodušni nećete ostati! Kombinacija arhitektonskih čudesa i brojnih čuvara bogate istorije ove zemlje, miks različitih kultura i naroda, čuveni južnjački duh neposrednih i srdačnih Makedonaca, probudiće u vama bujicu uskomešanih osećanja. Možda će vas šokirati, možda oduševeti, ali ćete se sigurno fantastično provesti! Prestonici sa ukusom vina, neretko su davali epitete carske i slavne, a mi ćemo samo dodati, nezaobilazne kada su dobra hrana i odličan provod u pitanju.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.