ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
Kapadokija-Baloni

Kapadokija putovanje, 5 dana

Da li ste spremni za šetnju po Mesečevom krajoliku, zemlji svetaca, vilenjaka & šarenih balona? Zemlja lepih konja, “vilinskih dimnjaka” i šarenih balona. Kolevka hrišćanstva. Čudo prirode, smešteno između 3 ugašena vulkana centralnoistočnog dela turske Anadolije.

Tufe, podzemni gradovi, crkve i manastiri u stenama Kapadokije

Kapadokija je oblast zauzima površinu od samo 80 kvadratnih kilometara. I to kakvu! Prirodne formacije koje leže između pomenutih vulkana, Erdžijes, Guldag i Hasandag, zbog svoje lepote, kamenih dimnjaka, pećina i podzemnih gradova, čine da pomislite da ste na drugoj planeti.

Arhitektura ove oblasti jedinstvena je na svetu. Sačinjena je od tufa, belog vulkanskog pepela i bazalta, koji su tokom vekova, uticajem jakih vetrova i kiše, formirali fascinantne kamene strukture, nalik dimnjacima, za koje je teško poverovati da nisu nečijih ruku delo. Upravo ove formacije, lokalno stanovništvo je koristilo kako bi od njih napravilo svoje domove, skloništa, restorane, hotele i muzeje. Neki od najstarijih tragova hriščanstva vode upravo iz Kapadokije. Ova oblast je u 2. veku predstavljala utočište vernicima, o čemu svedoče i podzmeni gradovi, crkve i manastiri smešteni u stenama. Kapadokija se inače smatra i rodnim mestom Svetog Đorđa i Svetog Grigorija.

Kapadokija nudi jedinstveni spoj neverovane istorije i prirodnih lepota sa jedne strane, i svih čari savremenog turizma sa druge, modernog i arhaičnog. Turista sa automobilima, modom ili tehnologijom, ali i lokalnog stanovništva, koji žive u stenama i jašu konje ili magarce.

Goreme, muzej pod vedrim nebom

Titula najautentičnijijeg pripada Goremeu, pravi muzej pod vedrim nebom, gde se nalaze vilinski dimnjaci, podzemni gradovi ili hrišćanske crkve u stenama, zbog čega je 1985. godine uvršten na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine. Kapadokija prirodno odiše džamijama, hamamima i ostacima otomanske imperije.

Vožnja balonom iznad Kapadokije

Jedan od najlepših doživljaja Kapadokije u proleće jeste vožnja balonom i doživljaj ove neverovatne lepote iz vazduha. Neretko, na nebu Kapadokije nalazi se stotine šarenih balona, posebno ujutru, zbog čega je dobila i nadimak Zemlja balona.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.