ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel

Island za 1. maj, 7 dana

Kažu da je na Islandu dan najduži, nebo najplavlje, vetar najjači ali i izvori najtopliji. Uverite se sami da li to tako ali i šta je to runtur, kako se zove najveći evriopski lednik i zašto Islanđani nemaju prezime? Ne zaboravite i da proverite da li je stena Hamarin i dalje dom vilenjaka.

Prirodni fenomeni koji izazivaju divljenje

Island, izolovano i udaljeno ostrvo vatre i leda, svojim prirodnim fenomenima izaziva divljenje ali i strahopoštovanje u svakom ko kroči u zemlju vila i vilenjaka. Kažu da ne postoji zemlja gde se na tako malom prostoru prožimaju sva četiri prirodna elementa: voda, vatra, zemlja i vazduh. Reke presecaju ogoljenu zemlju, vulkani i topli izvori dime se na svakom koraku dok čist i svež vazduh raznosi jak vetar po celom ostrvu. Island je pravi raj za ljubitelje netaknute prirode ali i fotografije. Očaravajući i nesvakidašnji prizori učiniće da poželite da ovekovečite svaki trenutak i taman kada pomislite da imate najlepši kadar, iza ugla se krije još lepši priroz i lepša fotografija.

Da li verujete u vilenjake? Ako ovo pitanje postavite Islanđanima, odgovor će gotovo uvek biti da. Gradić Habnarfjerdur se smatra prestonicom vilenjaka, a nekada su se čak i putevi preusmeravali kako vilenjaci ne bi bili uznemireni. Umesto Deda Mraza, na Islandu 13 vilenjaka donosi poklone i radost u domove Islanđana.

Glavni grad Rejkjavik

Glavni grad ove gržave koja broji nešto više od 330.000 stanovnika je Rejkjavik.  U zalivu dima, kako se popularno naziva ovaj grad, živi više od 65% stanovništva Islanda dok je on ujedno i najsevernija prestonica Evrope. Simbol grada je Hallgrimshirkja, betonska crkva rađena u stilu koji simboliše jedan od čuvenih pejzaža Islanda, kamene gromade klinastog oblika, šestougaone u osnovi. Zanimljivo, sama crkva nije posvećena nijednom svecu, već najpoznatijem Islandskom pesniku Hallgrímur Péturssonu, po kome je i dobila ime. Nacionalni muzej, Gradska kuća i Univerzitetska biblioteka samo su neke od znamenitosti ovog grada u kojem ćete uživati.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.