ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
albanija letovanje

Letovanje u Sarandi 2024

Nekada zatvorena država jugoistočnog dela Balkanskog poluostrva, danas zemlja u kojoj turizam buja, sa prirodnim potencijalima o kojima se priča i kakvim se retko koja evropska država može podičiti. Pogađate, u pitanju je Albanija. Vodimo vas na letovanje, u komšiluk, duž 400km obale dva mora, odevenih sa 300 sunčanih dana godišnje. Pođite sa nama put neistraženih kutaka Albanije.

Saranda i kupanje na plažama Jonskog mora

Fokus naše avanture ovoga puta je jug, nedaleko od grčke granice. Zaliv u obliku potkovice i prelepa, gostoljubiva Saranda. Grad od 40tak hiljada stanovnika, okružen morem i planinama, jedno je od najpopularnijih letovališta ove zemlje. Čija ga blizina grčkom ostrvu Krf čini atraktivnom destinacijom za turiste svih generacija.

Saranda je poznata po suncu, mnogo sunca, toplom moru i mogućnosti da u kupanju na plažama Jonskog mora, među kojima izdvajamo African beach, Mango i Flamingo, uživate tokom većeg dela godine. Naravno, Saranda odiše dinamikom primorske atrakcije, sa znamenitostima poput Sinagoge iz 5.veka, šetalištima, dobrom hranom, pićem, zvucima narodne tradicionalne muzike i lokalcima obučenim u narodnu nošnju. Nezaobilazan deo Sarande, čini i obilazak tvrđave Lekursi iz 16. veka. Sa njene osmatračnice Saranda se pruža kao na dlanu, dok na drugoj strani možete videti ostrvo Krf.

Ksamil i Nacionalni park Butrint

Za sve koju budu želeli egzotiku, organizujemo posetu čarobnom Ksamilu, koji još zovu i albanska Bora Bora. Zvanično top 3 atrakcije Albanije, čije plaže je čuveni Guardian 2013. godine uvrstio u najlepših 20 u Evropi. Takođe, nudimo vam i mogućnost krstarenja. Na našoj listi obaveznih atrakcija nalazi se i Nacionalni park Butrint, sa svojih 100 kilometara kvadratnih jezera, močvara i ostrva, kao i više od hiljadu biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke autohtone.

Prirodni fenomen Plavo oko

Nastavljamo dalje i gledamo u Plavo Oko, dubinu nesvakidašnjeg prirodnog izvora, nekada privilegije bogatih, danas jedne od najposećenijih atrakcija Albanije. Mesto gde se podzemne vode na nezvaničnoj dubini od 80m dodiruju i izlaze na površinu. Prirodni fenomen koji se nalazi između gradova Sarande i Gjirokastra.

Poseta albanskoj prestonici Tirani

Za kraj, letovanje u Albaniji ne bi bilo poptuno bez posete Tirani, njenoj prestonici, ekonomskom, društvenom i kulturnom centru. Gradu sjajne energije, koji je davne 1614. godine osnovao osmanski general Sulejman-paša, a koji svakim danom postaje sve otvoreniji prema svetu. Tu vas čekaju atrakcije na otvorenom, kao što su spomenik Skenderbegu, džamija Etem Bega, Sahat Kula, Saborni hram Vaskrsenja Hristovog, Narodni muzej, Palata kulture, ali i pregršt restorana, barova i kafića.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.