ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
Namibija - Trip Top Travel - children

Namibija, 15 dana

Da li ste spremni za ekspediciju života, uzbudljiviju od najživopisnijih snova, gde umetnost prirode zauzima centralno mesto, ostavljajući daleko za sobom utabane staze običnog i svakodnevnog? Prepustite se neverovatnom ritmu Namibije, zemlje koja se sa svojim netaknutim prirodnim čudima, očaravajućem spoju divljine i živopisne tradicije drevnih plemena, pred vama otvara kao živa slika na prostranom platnu Afrike.

Dobrodošli na neverovatno putovanje u Namibiju, jednu od najfascinantnijih zemalja Afrike! Sa svojom površinom, koja je skoro duplo veća od Francuske, Namibija je prostrana zemlja čija teritorija oko 824.292 kvadratnih kilometara. Iako velika po površini ona ima samo oko 2,5 miliona stanovnika, što je čini jednom od najređe naseljenih zemalja na svetu. Ovako niska gustina naseljenosti doprinosi očuvanju netaknute prirode i bogatog divljeg sveta.

Namib – najstarija pustinja sveta

Na našem putovanju prvo ćemo posetiti Sossusvlei, impresivno područje smešteno u srcu najstarije pustinje na svetuNamib, po kojoj je Namibija i dobila ime. Zamislite sebe kako stojite na vrhu veličanstvenih peščanih dina, odakle se pruža neverovatan pogled na pejzaže oblikovane vetrom hiljadama godina. Ovo je pravi raj za avanturiste i ljubitelje fotografije, jer pruža jedinstvene prizore koje ćete želeti zauvek da pamtite.

Nedaleko od Sossusvleija, otkrićemo još jedno čarobno mesto – Deadvlei. Pre više od 900 godina, kroz područje Deadvlei proticala je reka koja je omogućila rast bujne vegetacije, uključujući i visoko drveće akacije. Usled promena klime, pustinjske dine presekle su put reci. Ostavši bez izvora vode, drveće je počelo da se suši i umire. Zbog suvog vazduha, sunčeve svetlosti i odsustva razgradnje, stabla nisu istrulila već su ostala gotovo netaknuta.
Kontrast između crnih stabala, belog peska i plavog neba stvara neponovljivu sliku pa ovo jedinstveno okruženje privlači fotografe i zaljubljenike u prirodu iz celog sveta, koji dolaze da zabeleže magičnost ovog mesta.

Obala Atlantika i Walvis Bay

Avanturu nastavljamo na očaravajućoj obali moćnog Atlantika, gde nas čekaju dirljivi susreti i nezaboravna iskustva obale Walvis Bay. Krstarenje azurnim vodama zaliva u elegantnoj pratnji pelikana i delfina, vožnja džipovima do mesta gde se pustinja i more spajaju, ostaviće vam uspomene za ceo život.

Walvis Bay je čarobni grad smešten na obali Namibije, koji privlači posetioce svojom neodoljivom kombinacijom peščanih plaža, tirkiznih voda i bogatog morskog ekosistema. Ovde možete uživati u šetnji duž obale, posmatrati igru delfina i tuljana, upustiti se u avanturu vožnje kajaka ili jedrenja na dasci.

Ono po čemu je Namibija zaista prepoznatljiva jeste jedinstveni spoj pustinje i okeana. Ova posebna karakteristika čini Namibiju jednom od retkih destinacija na svetu gde možete istovremeno doživeti spektakularne pejzaže pustinje i očaravajuću obalu okeana u neverovatnoj harmoniji.

Malo severnije, ušuškao se čitav opus raznolikh predela, divlje lepote Damaralanda. Moćne planine i dramatične stene, slikovito govore o drevnim civilizacijama, duboko evocirajući osećanje duhovne povezanosti čoveka sa zemljom.

Poseta selima Himba i Damara plemena

U Namibiji se možete upoznati sa različitim plemenima i kulturama, a među najpoznatijima su Himba i Damara narodi, čije nasleđe i tradicija čine bogatstvo ove zemlje.

Pripadnici Damara plemena poznati su po svom karakterističnom jeziku, muzici i plesu. Kao vešti stočari i poljoprivrednici, vešto su se prilagodili surovoj pustinjskoj okolini. Poseta Damara zajednicama pružiće vam priliku da se upoznate sa njihovom tradicionalnom arhitekturom, ručnim zanatima i veštinama, kao i da čujete njihove legende i priče koje se prenose s kolena na koleno.

Himba pleme je prepoznatljivo po svojoj jedinstvenoj tradicionalnoj odeći i karakterističnom načinu ukrašavanja kose i tela. Žene iz plemena koriste crvenu glinu i biljne pigmente kako bi obojile svoje telo, dajući mu tako prepoznatljivu crvenu boju, po njihovom verovanju, simbol crvene zemlje i krvi. Himba pleme je takođe poznato po svom pastoralnom načinu života, gde stoka igra centralnu ulogu u njihovoj ekonomiji i društvenom sistemu. Poseta Himba selima omogućiće vam da izbliza doživite njihovu tradicionalnu kulturu, običaje, muziku i ples, i istovremeno naučite nešto o njihovom složenom sistemu verovanja.

Himba i Damara plemena su samo neki od primera bogate kulturne raznolikosti koju možete otkriti u Namibiji. Susret sa ovim plemenima pruža jedinstvenu priliku da se približite lokalnom stanovništvu, da razumete njihov način života, da otkrijete njihove tradicije i vrednosti, da doživite neprocenjivu toplinu i gostoprimstvo koje ova plemena pružaju svojim posetiocima.

Nacionalni park Etosha – safari i susret sa divljim životinjama

Etosha nacionalni park je biser namibijske divljine, jedno od najvećih i najpoznatijih svetskih staništa divljih životinja. Ovaj park, smešten u severnom delu zemlje, pruža izuzetno safari iskustvo otkrivanja neverovatne biološke raznovrsnosti. Uputićemo se na uzbudljivu safari vožnju u potrazi za ovim prelepim stvorenjima i posmatrati ih u njihovom prirodnom okruženju.

Ovo putovanje u Namibiju će vam pružiti neverovatno iskustvo koje će ostati urezano u vašim najlepšim sećanjima. Otkrijte neobično, prigrlite divlje i prepustite se odjecima srca Afrike koji će vas uvesti u svet gde snovi i stvarnost postaju jedno.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.

SLIČNA PUTOVANJA

Great wall green
Japan - Južna Koreja - Kina

08. nov 2024. | 15 dana | 2890€  2590€

View of New York-New York hotel and casino at night
Zapadna obala SAD

06. januar 2025. | 11 dana | 3100€  USKORO