ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
Mauricijus putovanje

Putovanje na Mauricijus

Kažemo, vreme je za Mauricijus. Da, dobro ste čuli, to je ono čuveno rajsko ostrvo, stvoreno za sve koji bi da se po ceo dan izležavaju na suncu jednog od najatraktivnijih letovališta na planeti, ali i uživaju u njegovoj interesantnoj istoriji i ozbiljnom noćnom životu. Zato, polako počnite sa pakovanjem, polazimo!

Biser Indijskog okeana, ostrvo Mauricijus

Republika Mauricijus je ostrvska država, vulkanskog porekla, smeštena oko 2000km od jugoistočne obale Afrike i 850 km istočno od Madagaskara. Broji oko 1.8 miliona stanovnika.

Poznat kao biser Indijskog okeana, Mauricijus jednostavno ima sve. Predivne plaže satkane od belog peska, tirkizne lagune, bujnu vegetaciju, tropsku klimu, legendarno gostoprimstvo, kulturno nasleđe. Svakako, odmor koji je nemoguće zaboraviti.

Mauricijus ima tropsku klimu, koju karakteriše više padavina leti, nego zimi. Idealno vreme za posetu Mauricijusu je zimski period, kada je vreme sveže, ali suvo i kada su noći izuzetno prijatne, dok je temperatura mora oko 23°C.

Glavni grad Mauricijusa je Port Luis, ujedno je i najveći grad, kao i glavna luka. To je grad u kome se uvek nešto dešava i koji očekivano ima šta da vam ponudi. Od ostalih, u unutrašnjosti ostrva vriedi posetiti Beau Bassin, Rose Hill, Quatre Bornes, Vacoas i Curepipe, kao i stari grad Mahebourg, koji se nalazi na jugoistoku, nedaleko od glavnog aerodroma.

Najlepše plaže Mauricijusa

Kade ja reč o plažama Mauricijusa, one obiluju prirodnim hladom i na njima nikada nije prevelika gužva. Osim vikendom. Najpopularnija, verovatno i najlepša plaža na ostrvu jeste Blue Bay (Plavi zaliv). Nalazi se na jugoistočnom delu ostrva i poznata je po istraživanju čudesnog podvodnog sveta, zbog čega i ima status pomorskog rezervata.

Na jugozapadu ostrva, nalazi se peskovita plaža Le Morne (jugozapad), poznata po manjku gužve, surfovanju i po tome što leži ispod bazaltne stene Morne Brabant, koja je istovremeno i spomenik. Jedna od retkih plaza na svetu koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Istok je rezervisan za Belle Mare, dugačka čak 10 kilometara. Plaža Gris Gris se nalazi na krajnjem jugu ostrva, dok je zapad poznat po plaži Flik i flak, poznatoj po rezortima i savremenim turistčkim sadržajima.

Ipak, omiljena plaža lokalaca jeste Javna plaza Grand Bej, gde je leti i vikendom velika giužva, a na kojoj i nema puno kupača, već najviše dešavanja. Oko nje možete uživati u manjim plažama, La Cuvette, Pereybere, Mont Choisy, Trou aux Biches.

Šta videti i raditi na Mauricijusu

Marucijus nudi toliko toga, da je teško da se opiše rečima. Od bazičnog uživanja u tradicionalnoj Sega muzici, ispijanja koktela sa domaćim rumom ili posmatranja čitavog procesa proizvodnje čaja, preko ronjenja, jedrenja, surfovanja, skijanja na vodi, sve do ozbiljnijeg ribolova, trekinga i uživanja u netaknutoj prirodi.

Na Mauricijusu je sasvim normalno videti kitove, plivati sa delfinima, maziti lava ili džinovsku kornjaču. U pratnji vodiča, možete prošetati po dnu mora i ušetati u jato riba, jahati konja po plaži ili krstariti. Takođe, tu su i neizbežne lokalne znamenitosti (makete brodova, Kolonijalna palata), hramovi, stare destilerije, ugostiteljske egzibicije, ali i priroda od koje zastaje dah – botaničke bašte (Sivusegur Remgulem najstarija na južnoj polulopti) ili nacionalni parkovi, među kojima su najpoznatiji park Klisura crne reke, kao i park Dolina Frenej.

Deo Mauricijusa pod nazivom Šaramel, krije prirodni fenomen koji je nastao kao rezultat neravnomernog hlađenja vulkanskih stena, a u kome se možete zabaviti i izbrojati koliko ima boja zemlje.

Najveće hindusitičko svetilište na ostrvu Mauricijus jeste Grand Bassin, sveto jezero na koje vernici krajem februara ili početkom marta, u vreme najvećeg praznika na Mauricijusu posvećenog bogu Šivi, Maha Shivaratri, dolaze peške i bosi.

Bogata ponuda Mauricijus definitivno vas neće ostaviti ravnodušnim. Zato, sami, u paru ili sa čitavom porodicom, odmor na ovom neverovatnom ostrvu definitivno treba da vam bude jedan od ciljeva za ovu ili narednu godinu.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.

SLIČNA PUTOVANJA

Trip_Top_Putovanja_-_Juzna_Amerika_-_Peru_-_Machu_Picchu m
Južna Amerika

17. jun 2024. | 24 dana | 4290€  4090€

pexels-kin-pastor-777059
Singapur - Bali - Malezija

18. jun 2024. | 17 dana | 2590€  USKORO