ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
Trip Top Putovanja - Kolumbija

Putovanje u Kolumbiju, 14 dana

Kada kažemo Kolumbija, počinju predrasude i generalizacija, dok prvo što mnogi pomisle jeste kontekst aktuelnih serija. Krimi tematika 70tih i 80tih godina prošlog veka, o kojoj smo toliko puta slušali i gledali, na malim i velikim ekranima. Svojevrsna latinoamerička verzija divljeg zapada, sa kartelima koji vedre i oblače, i običnim ljudima koji 24h žive u strahu. Ipak, Kolumbija je danas nešto sasvim drugo, daleko od zemlje o kojoj smo ponajviše učili od industrije zabave. Današnja Kolumbija beleži najveći turistički rast na kontinentu i važi za jedan od sinonima Južne Amerike, o kakvoj često maštamo i koju žarko želimo da posetimo.

Vodimo vas baš tamo, put neverovatne Kolumbije, gde nas čekaju Bogota, Salento, Cocora dolina, Medeljin i drevna Kartagena. Avantura kakvu nigde drugde nećete doživeti, a koju upotpunjuje priroda od koje zastaje dah.

kolumbija putovanje

Sama istorija, narodi, jezici, kultura i tradicija Kolumbije, ovu zemlju čine jednom od najraznovrsnijih nacija na svetu, za čije nasleđe zasluge imaju baš svi koji su tokom vekova ovde živeli. Od starosedelaca, indijanskih plemena, preko španaca u 16. veku, afričkih robova koji su dovođeni kao radna snaga, sve do imigranata koji su se slivali iz celog sveta, posebno iz Evrope i sa Bliskog Istoka. Locirana je blizu ekvatora, što podrazumeva vrlo male oscilacije u temperaturi, čineći je idealnim izborom za odmor, tokom čitave godine. Obala je uvek topla, dok je za kontinentalni deo karakteristično izrazito prijatno vreme, tzv večno proleće.

Počinjemo upravo od prestonice Bogote, najvećeg i najpoznatijeg grada, startne tačke naše kolumbijske avanture. Kraljica Anda, kako je još zovu, smeštena na visoravni najdužeg planinskog venca na svetu, na 2,640 metara nadmorske visine, što je posle Kita i La Paza čini trećim najvišim glavnim gradom sveta. Centar raznolikosti Kolumbije, naslednik čuvenog El Dorada, skrivenog grada punog zlata, za koga su španski kolonizatori verovali da postoji negde visoko u Andima. Tada su zapravo pronašli Bakatu (Gospa Anda), 1537.godine, od koje nastaje Santa Fe de Bogota.

Iako je današnja Bogota, kao i sama Kolumbija, prošla kroz brojne uspone i padove, danas je transformisana u moderan grad od bezmalo 10tak miliona stanovnika, posebno namenjen ljubiteljima dobrog provoda, a koji zbog velike nadmorske visine, karakteriše dosta magle. Tu vas čekaju sveto brdo Monserate, čuveni Muzej zlata, muzej Botero, trg Bolivar, ali i fenomenalni grafiti, po kojima je Bogota svetski priznata.

Iz Bogote, krećemo na zapad, ka Salentu, slikovitom gradiću koji savršeno predstavlja duh ove sjajne zemlje. Tu nas čeka zelenilo protkano šarenim kućama od palme ili bambusa, okićenih cvećem, ali i čuvena kolumbijska kafa ili empanada (tradicionalna pita od mesa).

Stižemo do Cocora doline, jedne od najvećih prirodnih atrakcija Kolumbije, dela Nacionalnog parka prirode “Los Nevados”. Mesto gde raste drvo Kolumbijski dlan – Quindio vosak palma, simbol Kolumbije. Visina stabala ovih palmi neretko je i 60m, a mogu da žive i preko 120 godina. Ipak, ne tako davno im je pretio i nestanak, zbog voska koji se masovno proizvodi. Inače, Cocora je skoro uvek pokrivena niskim belim oblacima i predstavlja prirodni raj za posetioce iz celog sveta. Dolina je naseljena, a njena mala sela ponosno čuvaju tradicionalni život.

Krećemo dalje, u čuveni Medeljin, koji se sastoji od 16 komuna, od kojih je komuna broj 13 nekada važila za najopasnije mesto na svetu. Grad Pabla Eskobara. Danas, zahvaljujući naporu lokalne vlasti, možda najpopularnija turistička destinacija zemlje, gde vas čeka Boterov trg ali i “Pablova tura” pomenutom Komunom 13.

Za kraj, ostavljamo Kartagenu de Indias, jednostavnije Kartagenu, peti najveći grad države, koji je ime dobio po antičkoj Kartagini i današnjem Tunisu. Poznat kao Dragulj Kariba, grad koji karakteriše kolonijalna arhitektura i koji se nalazi na obali Karpiskog mora osnovan je daleke 1533. god, te zvanično predstavlja najlepše mesto u Kolumbiji. Kartagenu karakteriše jedinstveni brend tipičnog turističkog grada 21. veka  i starog jezgra uvrštenog na Uneskovoj listi baštine. Neboderi, peščane plaže, tik uz velelepne građevine stare stotinama godina, ulična umetnost, ali i velika gužva.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.

SLIČNA PUTOVANJA

Great wall green
Japan - Južna Koreja - Kina

08. nov 2024. | 15 dana | 2890€  2590€

japan putovanje 2024
Japan

septembar, oktobar | 13 dana | 2350€  2050€