ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel

Kolumbija, Kostarika, Panama, 20 dana

“Dobro došli na jug Severne Amerike i sever Južne Amerike!” Šarena Kolumbija, zelena Kostarika i moderna Panama. Spoj neverovatne prirode, kolonijalne arhitekture, modernih zgrada, ukusne hrane, egzotičnog voća, zavodljivog plesa, adrenalina, Kariba i Atlantika.

Putovanje na kome se stvaraju uspomene

Naše putovanje započinjemo u Bogoti, prestonici Kolumbije. Grad bogate istorije i kulture idealno je polazište za upoznavanje južnoameričkog kontinenta. Iz metropole se selimo u Salento, kolonijalni gradić prelepe prirode Anda. Jedinstvena prilika da vidimo prizor najviših palmi na svetu ali i da uživamo u degustaciji ukusne kolumbijske kafe. Put nas dalje vodi ka Medeljinu, gradu čuvenog Pabla Eskobara. Nekadašnju nesigurnost i strah zamenila je moderna umetnost i kultura, nasmejani ljudi koji se trude da unaprede svoj grad iz dana u dan.

Nakon gradova i zelenih Anda na red dolaze najlepše plaže KaribaSanta Marta i Kartagena, kolumbijski gradovi na karipskoj obali osvojiće vas svojim peščanim plažama, tirkiznim morem, ukusnom hranom ali i jedinstvenom atmosferom. Uz zvuke salse i merengea opraštamo se od Kolumbije i upućujemo ka zelenim džunglama Kostarike.

Prvo stajanje je gradić La Fortuna, polazište za obilazak vulkana Arenal. Kupanje u termalnim bazenima dok posmatramo krater aktivnog vulkana, ali i istraživanje prirode oko samog vulkana. Nastavljamo ka mestu Monteverdekišnim šumama KostarikeZip line, adrenalin, šetnja kroz džunglu, jedinstvena flora i fauna i avantura. Nakon karipskih plaža, odlazimo na obalu Tihog okeana i gradić Tamarindo. Kilometri peščanih plaža, talasi, surfovanje i uživanje u najlepšem zalasku sunca. Za kraj putovanja ostavljamo glavni grad Paname, Panama Siti. Moderna prestonica koja je svoj značaj posebno dobila početkom XX veka izgradnjom Panamskog kanala savršeno je mesto za završetak ove avanture. 

Znameniti gradovi i netaknuta priroda Kolumbije

Bogota, urbana prestonica bogate istorije smestila se na 2644 metara nadmorske visine u sklopu planinskog masiva Anda. Područje koje su nekada naseljavali Čibča Indijanci osvojeno je od strane španskih konkvistadora 1538.godine koji su osnovanom gradu dali naziv Santa Fe de Bogota.

Istoriju ovog grada pisali su osvajači, oslobodioci ali i burne vlasti tokom XX veka. Danas je Bogota moderna,užurbana i pomalo haotična prestonica, mesto stanovanja preko 9 miliona stanovnika.

Ipak, simpatična u svojoj haotičnosti, osvojiće vas starim gradom La Candelaria, šarenim zgradama brdovite La Macarene ali i muzejima gde se čuva bogata prošlost ove zemlje. Noćni život urbanog dela La Rosa, mnoštvo restorana i barova pokazaće vam moderno lice ove prestonice.

Salento, kolinijalni gradić šarenih kuća i predivne, netaknute prirode smestio se u podnožju Anda i savršeno je polazište za obilazak čuvene doline Kokora. Valle de Cocora, kako na španskom jeziku glasi naziv ovog dragulja prirode, prirodno je stanište najviših palmi na svetu i deo nacionalnog parka Los Nevados.

Šetnja stazama netaknute prirode, jahanje konja do najlepših vidikovaca, ukusni specijaliteti i šoljica kolumbijskog crnog zlata, kako ovde vole da nazivaju kafu nezaboravan su deo ove avanture.

Medeljin, grad kome je burna prošlost druge polovine XX veka dodelila epitet „najopasnije mesto na planeti“ i na čiji spomen imena svi pomislimo isto. Ipak, život piše romane a istorija se menja iz godine u godinu.

Grad čijim je ulicama nekada vladao kriminal, danas zovu grad večitog proleća na čijem se svakom ćošku vide promene. Moderna umetnost, mnoštvo muzeja i galerija, zidovi iscrtani zanimljivim grafitima, mnoštvo restorana i barova i ljubazno stanovništvo koje svoju burnu prošlost koristi za bolju budućnost. 

Lokalno stanovništvo će vam sa osmehom reći da je Medeljin danas grad muzike, rodno mesto dvojice veoma  popularnih pevača na celom južnoameričkom kontinentu. Otkrijte o kome je reč upravo u nekom od mnogobrojnih klubova ovog grada.

Santa Martatirkizno more, duge peščane plaže, latino zvuci iz plažnih barova, sunce i plavo nebo. Možda je ipak dovoljno samo reći karipski raj. Biser karipkog dela Kolumbije je i nacionalni park Tajrona. Otkrijte poetični natpis na samom ulazu o vrednosti ovog parka za narod Kolumbije.

Park je osnovan 1964. godine a ime je dobio po plemenu Tajrona koje je u prošlosti naseljavalo ovaj prostor. Smešten između planine i mora, unutar 2 ekosistema, izuzetno je bogat florom i faunom a orlovi, kondori i papagaji šarenih boja pravo su blago ovog nacionalnog parka.

Dok hladovinu od karipskog sunca tražite u senci bujnih palmi, pogled na plavetnilo Kariba ostavlja sve bez daha.

Kartagena, lepotica Kariba, jedan je od najlepših kolonijalnih gradova. Osnovan davne 1533.godine od strane španskih konkvistadora, danas je obojen u živopisne boje a samo jezgro grada nalazi se na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Ovde je sve u duhu šarenih boja, strasti, egzotičnog voća koje se prodaje na ulicama, prelepih žena, zavodljivih latino tonova.

Vulkani, kišne šume i gradovi Kostarike

Da je Kostarika jedna od najzelenijih zemalja na svetu uverićete se već prvog dana. Put nas je sa karipskih plaža doveo do bujne vegetacije Kostarike. Prva stanica je gradić La Fortuna, smešten severoistočno od prestonice San Hose, danas poznat kao mesto obilaska dva vulkana.

Prvi, još uvek aktivan Arenal u čijem se području nalazi mnoštvo termalnih bazena i drugi, neaktivan Chato. Pešačenje po krateru vulkana, kupanje u termalnim bazenima i odlazak do skrivenih vodopada u džungli. Kako izgleda adrenalinska avantura u džunglama Kostarike uverićete se u gradiću Monteverde, svega par sati vožnje od La Fortune.

Raznovrstan biljni i životinjski svet prave kišne šume, prelazak visećih mostova, zip line kroz džunglu koji se smatra jednim od najdužih na svetu. Da li ste spremni na avanturu?

Tamarindo, nekadašnje ribarsko naselje smešteno na obali Pacifika, danas je pravi turistički biser za sve željne upoznavanja plaža i talasa Pacifika. Bilo da ste željni kupanja i sunčanja, snorklinga, ronjenja, uživanja na dugim plažama, plesa do duboko u noć, najlepših zalazaka sunca, ovde ćete pronaći sve to.

Panama siti i Casco Viejo

Panama Siti, prestonica Paname osnovana je od strane španskih konkvistadora na samom početku XVI veka. Iznenadili biste se činjenicom koliko je ovaj grad imao značaja u osvajanju južnoameričkog kontinenta . Neke od prvih ekspedicija iskrcale su se upravo na teritoriji današnje Paname koja im je bila kapija ka zlatnim rudnicima Anda ali i tokom zlatne groznice u Kaliforniji između 1848.i 1855.godine.

Ipak, poseban značaj sam grad  ali i zemlja dobijaju izgradnjom panamskog panala 1914. godine koji spaja Atlantik i Tihi okean. Danas je ovaj grad moderna prestonica bogatog kulturnog i noćnog života. Jedan od najlepših delova grada je Casco Viejo gde su smeštene najveće atrakcije ovog grada ali i brdo Sero Ankon sa koga se pruža predivan pogled na ceo grad.

Dobro došli u  avanturu koja spaja tri zemlje i dva kontinenta a opet jedinstven prostor prelepe prirode, bogatog kulturnog nasleđa, zanimljive prošlosti i jedinstvene sadašnjosti, nasmejanog stanovništva i zavodljivog latino ritma.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.

SLIČNA PUTOVANJA

Amerika-New-York
Istočna obala SAD

sept / okt 2024. | 12 dana | 3010€  2890€

children_triptop_1
Namibija

jesen 2024. | 15 dana | 3090€  USKORO