Trip_Top_Putovanja-Kineski_zid m

Japan - Južna Koreja - Kina, 14 dana

Avantura kojoj će se priključiti istinski ljubitelji putovanja. Upoznajte Japan, zemlju izlazećeg sunca, jednu od najstarijih civilizacija Kinu i drugi najveći megalopolis na svetu Seul, prestonicu Južne Koreje.

Japan je gusto naseljena ostrvska država Istočne Azije. Oko 70% teritorije čine brdoviti predeli i ima preko 100 aktivnih vulkana. Doživite spoj modernog i tradicionalnog, savremenog i drevnog. Iako danas važe za razvijeno društvo, Japanci itekako poštuju i neguju svoju tradiciju i običaje. Moderni Japan može se sagledati kroz osam kategorija: Tokio, tehnologija, hrana, suši, voda, ljubav, karakter i samoubistvo.

Trip_Top_Putovanja-Japan-Tokio (1)

Tokio je glavni grad zemlje izlazećeg sunca i predstavlja centar politike, ekonomije, distribucije i mode. Prema istraživanju jednog britanskog trend magazina, Tokio je prvi na listi gradova najboljih za život. Ovaj megalopolis čini 26 gradova, šest opština i desetak sela. Tokio je sinonim za najviši status tehnološkog razvoja ne samo Japana, već i celog čovečanstva. Kako bismo bolje shvatili bogatu japansku istoriju i kulturu, posetićemo neke od najvećih svetilišta u Tokiju. Hram Meiđi Šrine, posvećen caru dinastije Meiđi i najstariji budistički hram Sensoji, jedno od najvećih obeležja ovog grada.

Japan-Tokio-Hram


Japanci posebnu pažnju posvećuju uređenju vrtova. Pretvaraju ih u prava umetnička dela i smatraju mestima za pronalaženje mira i spokoja. Hama Rikyu Gardens je park sa istorijom preko 100 godina i pruža jedinstven osećaj futurizma, dok je Ueno vrt dobar izbor za opuštanje i beg od gradske vreve.

Japanska autentičnost ogleda se i u bogatoj tradicionalnoj kuhinji. Pored ribe i morskih plodova, Japanci jedu i konjsko meso, pirinač, soju i puno raznovrsnog povrća. Posetićemo i Tsukiji, najveću riblju pijacu na svetu. Naučićemo kako se priprema riba za izvoz i bićemo svedoci mnogim trgovačkim aktivnostima. 

Ceremonija čaja jedna je od najpoznatijih i najprepoznatljivijih odlika japanske kulture. Smatra se da sam ritual obogaćuje duh zajedničkim uživanjem u čaju i međusobnim poštovanjem onih koji ga piju.

Trip_Top_Putovanja-Juzna_Koreja-Seul-1

Južna Koreja – zemlja planina, maglovitih arhipelaga i zelenih pirinčanih polja. Iako su imali burnu istoriju, stanovnici ove zemlje sačuvali su svoju tradiciju, običaje i kulturu. Posvećenost porodici, poslu, čistoći i disciplini, glavna je i najupečatljivija odlika Koreanaca. 

Seul je prestonica Južne Koreje i sa oko 11 miliona stanovnika jedan je od najnaseljenijih gradova sveta. Simboli Seula predstavljaju dva spomenika. Statua Admiralu Ji Sunsinu, braniocu Koreje od napada Japanaca 1592. godine i spomenik caru Sejongu, osnivaču korejskog pisma.

Trip_Top_Putovanja-Južna_Koreja-Koreanke (1)

Koreanci, inače, veliku pažnju posvećuju očuvanju životne sredine i zdravom životu, pa tako danas u Seulu postoji mnoštvo vrtova, botaničkih bašti, šetališta i sličnih mesta predviđenih za odmor i uživanje u prirodi. Najpoznatija turistička atrakcija grada je most Banpo ili popularnije mesečeva duga na reci Han. Ova zanimljiva građevina ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao most na kome se nalazi najduža fontana sveta, 1140 metara.

Posetićemo i jednu od  pet velikih palata od kojih je najpoznatija Kenbokun, nekadašnji dom carske dinastije Joseon. Tu se nalazi i Nacionalni folklorni i dvorski muzej. Slikaćemo se kod statue cara Sedžouga, nosioca titule veliki koji je vladao Korejom punih 30 godina, ali i kod ogromnog bronzanog zvona, livenog davne 1468. godine.

Gradom dominiraju brojni budistički hramovi, ali i katolička crkva i džamija. Pored modernih kvartova i šoping zona, u centru Seula nalazi se i tradicionalno selo Hanok. Ovde ćemo videti stare drvene kućice i zanimljive zdanja iz perioda dinastije Jaseon, naučiti nešto više o bogatoj istoriji ovog naroda i osetiti duh stare Koreje.

Da li ste znali da reč Kina u prevodu znači brada? Da su kineski papirni zmajevi nastali da uplaše neprijatelja? Da se cvrčci u Kini čuvaju kao kućni ljubimci? Da su pande simboli moći? Da se u Kini godišnje poseče 20 miliona stabala kako bi se zadovoljile potrebe za štapićima za jelo? 

Upoznajte Kinu, jednu od najstarijih civiliazacija sveta i najmnogoljudniju zemlju! U cvetnom carstvu, kako drugačije nazivaju ovu zemlju, najvažniji praznik je kineska Nova godina. Veruje se da tada svaka osoba izbacuje zle sile iz stare godine i da je taj dan rođendan celoj naciji. 

Peking, na kineskom Bejing je prestonica Narodne Republike Kine i sa 14,5 miliona stanovnika drugi najveći grad posle Šangaja.

Trip_Top_Putovanja-Kina-Peking-Temple-of_Heaven

Posetićemo najprepoznatljiviji spomenik Kine, Veliki zid, čiji se jedan kraj završava u Bohai moru. Prošetaćemo Zabranjenim gradom, nekadašnjom palatom dinastije Ming i Jang. Ovaj jedinstveni kompleks autentičnih zdanja nalazi se na čuvenom Tjenanment trgu i proglašen je od strane Uneska za jedno od najpopularnijih turističkih atrakcija sveta.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.

SLIČNA PUTOVANJA

Trip_Top_Putovanja-Tajland
Vijetnam - Kambodža - Tajland

novembar 2023. | 18 dana | 2290€  1990€

Trip-Top-Putovanja-Japan-Kjoto-Hram
Japan

jesen 2023. | 14 dana | 2250€  2050€