ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
putovanje u iran

Iran, 12 dana

Upoznajte sa nama istoriju stare Persije i duh novog Irana.

Iran će vas osvojiti prilikom prvog kontakta sa narodom. Srdačni, gostoprimljivi, obrazovani i kulturni, Iranci će učiniti da zaboravite sve predrasude o ovoj zemlji. Sjaj i bogatstvo Irana ogledaju se u kulturnom nasleđu, prirodnim lepotama, persijskoj arhitekturi, umetnosti, muzici, gastronomiji…

Izgubite se u uskim uličicama bazara, pazarite ručno rađen persijski tepih ili nakit od najfinijeg srebra. Popijte čaj sa lokalcima, biće radoznali da saznaju nešto i o vašoj zemlji. Upotpunite biblioteku knjigom proslavljenih iranskih pesnika Hafiza ili Saadija. Zajedno istražujemo drevne prestonice i pustinjske gradove. Sigurni smo da ćete nakon posete Irana, imati novu omiljenu destinaciju!

Smešten u zagrljaju obronaka veličanstvene planine Alborz, Teheran spada u jedne od najvećih gradova sveta i najliberalniji u čitavom Iranu. Nakon samo nekoliko sati provedenih u ovom megalopolisu, shvatićete da pored toga što je bučan i haotičan, Teheran važi za zeleni grad, u kojem na svakom koraku možete pronaći mir u nekom od gradskih vrtova ili parkova. Ovaj grad može da se pohvali brojnim znamenitostima koje se ističu na svetskom nivou: najveći bazar, jedna od najdužih ulica, jedna od najprometnijih podzemnih železnica, šesti najviši telekomunikacioni toranj, četvrti najveći fudbalski stadion, najveći pravni univerzitet, jedan od najvećih sajmova knjiga itd. Dobrodošlicu će vam poželeti i običan prolaznik na ulici i možda pozvati na šoljicu čaja. Nemojte ih odbiti.

Kašan – Sa velelepnim istorijskim kućama, tradicionalnim kupatilima, bajkovitim baštama sa fontanama i impozantnim palatama i džamijama, srce grada predstavlja ogledalo persijske kulture. Svaki kamen u ovom gradu star je nekoliko stotina godina. Svaka šetnja ulicama Kašana pravi je doživljaj, ali i kupovina na egzotičnim tezgama bazara. Poznat po tekstilnoj i industriji keramike, Kašan je takođe i centar za proizvodnju ružine vode.  

Abiane – jedno od najstarijih, drevnih sela Irana, smešten je u podnožju planine Karkas. Mesto ima oko 300 stanovnika, uglavnom starosedelaca i dom je za 160 porodica. Strme, krivudave uličice, kuće od zemlje u crvenom tonu, sa krhkim drvenim balkonima, mame uzdahe turista i pozivaju na fotografisanje. U tradicionalnim odelima, meštani ovog šarmantnog sela želeće da vam prodaju domaće proizvode ručne izrade, ali i ponude noćenje u njihovim skromnim pansionima.

Isfahan – mostovi Si-o-Se Pol, Hadžu, Čubi i brojni drugi na reci Zajande-Ruda osim što predstavljaju prave dragulje persijske arhitekture, oni su i omiljena mesta za šetnju i druženje lokalnog stanovništva. Glavni gradski trg Nakš-e Džahan ili popularnije Imamov trg, spada u jedne od najvećih na svetu. Izgrađen je u XVI veku, a zajedno sa Alighapu palatom, džamijama i velikim bazarom, nosi reputaciju živog muzeja tradicionalne kulture, uvršten na UNESCO-vu listu svetske baštine. Saznajte zašto su baš ovaj trg nazvali pola sveta. Brojne pravoslavne crkve i katedrale, smeštene su u prelepom Jermenskom kvartu. Osim kulturnih bogatstava, Isfahan predstavlja centar trgovine tepisima. Kupovina je ovde prava zabava, a cenkanje se podrazumeva!

Jazd – na sudaru dve pustinje, razvio se jedan od najstarijih gradova sveta. Grad se smatra centrom zoroastrijske kulture i religije. Posebnost Jazda ogleda se u jedinstvenoj arhitekturi, a o tepisima i svili po kojima je ovaj grad poznat, pisao je i čuveni mletački trgovac i istraživač Marko Polo. Izgubite se u lavirintu istorijskih puteva i rešite kaligrafske zagonetke ovog mističnog, drevnog grada. Saznajte koji je to sport na koji su stanovnici ovog grada posebno ponosni.

Širaz – Srce persijske kulture više od 2000 godina, ovaj grad je sinonim za obrazovanje, poeziju i vino. U Širazu se nalaze grobnice proslavljenih pesnika Hafiza i Saadija. Jedinstvena arhitektura, oslikava se u brojnim palatama i džamijama, od kojih se posebno ističe Nasir-ol-molk, poznatija kao roze džamija. Mir od gradske vreve, stanovnici Širazu pronalaze u nekoj od predivnih vrtova sa egzotičnim cvećem i biljkama, uz cvrkut slavuja, koji su takođe sinonim ovog drevnog grada.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.

SLIČNA PUTOVANJA

children_triptop_1
Namibija

08. dec 2023. | 15 dana | 3090€  2890€

sri lanka putovanje
Šri Lanka i Maldivi 2024.

januar i april 2024. | 12 dana | 2290€  1990€