ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
kina putovanje putopis

Tragom Crvenog Zmaja

Dobrodošli u najmnogoljudniju zemlju, jednu od najstarijih civilizacija sveta, Kinu! Zemlju žada, feniksa i crvenih zmajeva. Zemlju koja simbolizuje snagu, moć i dobru sreću.                                                              

Obilazak “Cvetnog carstva” započeli smo u Pekingu, glavnom, političkom, ekonomskom i kulturološkom centru Kine. Za drevni Bejing kažu da je grad narandžaste aure, obavijen svilenim velom misterije. Grad predimenzioniranosti i kontrasta starog i novog sveta. Dom za bezbroj nebodera, futurističkih objekata, avenija i među njima, ušuškanih parkova.

Ključ za razumevanje ove drevne civilizacije je svakako, srce Pekinga, “Zabranjeni grad”. Nekada rezidencija dveju čuvenih dinastija Ming i Ćing, danas, najveći i najbolje očuvani kompleks carskih palata na svetu.

Južno od Zabranjenog grada, odvojen Kapijom nebeskog mira, nalazi se istoimeni trg, simbol Pekinga i svedok brojnih teških, istorijskih događaja. Dizajniran da u isto vreme može da stane milion ljudi, Tjenanmen predstavlja najveći javni trg na svetu, na kome se izmeđuostalog nalaze Mauzolej Mao Cedunga, Dom naroda i Nacionalni muzej Kine.

Gde je “nebeska kapija”, tu je i Nebeski hram, zapravo kompleks hramova u kojem su se nekada održavale molitve posvećene dobroj žetvi. Danas je to javni park pod zaštitom UNESCO-a u kome dominiraju tri glavne građevine, Carska nebeska riznica, Dvorana za molitvu i Kružni oltar. Okružen velikim parkom, predviđenim za igru i razonodu lokalaca, predstavlja pravo parče zemlje i raja sa izuzetnim uticajem na simboličku arhitekturu Dalekog istoka.

Daleko od gužve i gradske vreve, nalazi se sinonim za upornost Kineza i veliku posvećenost graditelja. Mesto koje svaki Kinez za života mora bar jednom da poseti, Kineski zid. U slučaju da ne odemo na Mesec i ne vidimo ga odatle, otišli smo i mi! Impresivan ambijent pod oblacima, najveće i najduže građevinsko dostignuće, mistika koja očarava, jedno od sedam svetskih čuda, ostaviće vas bez reči. Moraćete malo “u život”, da se povratite. 😉

Noćni život u Pekingu cveta! Kako ne bismo slučajno propustili duh ovog živopisnog grada noću, upustili smo se u najprometniju trgovačku ulicu Wangfujing. Najveći deo ulice je pešačka zona i sjajno je mesto za šoping, jelo i odličan provod. Nećete znati na koju stranu da okrenete nosić, a na koju da okinete fotić. 🙂 Bučni prodavci nudiće vas raznoraznim suvenirima i specijalitetima iz svih delova Kine, pa dok se cenjkate, obavezno degustirajte! Mi odosmo u Šangaj! 🙂

Grad na moru ili na kineskom, Šangaj, kineska “zver”, najveći i najbogatiji grad Kine, dom za više od 24 miliona ljudi, svakodnevno se menja pred vašim očima! Od ribarskog grada do grada iz budućnosti, nekada najdekadentnijeg, a danas, najboljeg za život, trebalo mu je malo, oko 100 godina. Mešavina istočnjačke kulture i zapadnog uticija, dinamika i atmosfera kojom odiše, brojni oblakoderi i futuristički objekti, s pravom su mu doneli naziv “moderan Njujork” i “Pariz istoka”. Ulice ovog ultra urbanog, mega grada su doživljaj za sebe! Sve odiše životom i nabijeno je neverovatnom energijom. Posebno Nan Jing Lu, glavna šangajska ulica, duga gotovo šest kilometara u kojoj se vrtoglavo mešaju poslovne zgrade, hoteli i prodavnice luksuznih brendova.

Nan Jing nas dovodi dalje na Bund, šetalište na samoj obali Huangpua. U srcu nekadašnjeg kolonijalnog Šangaja, nalaze se neke od najlepših zgrada tog doba, koje su sačuvale svoj autentičan izgled i danas, dok nasuprot njih, sa druge strane reke, ponosno svetli Lujiazuij, kineski “Wall street”, predvođen Šangajskim tornjem. Ovaj “Biserni toranj” odavno je mnogo više od pukog predajnika signala. Jedna od najatraktivnijih zgrada sačinjena je od hotela, muzeja, restorana i naravno spektakularnog vidikovca, sa kog se pruža pogled koji oduzima dah! Kako je Šangaj grad koji nikad ne spava, poseban doživljaj je posetiti ga noću, tada sija jače nego Las Vegas! 😉

Kinezi možda nisu najromantičniji narod i ne vode svoje lepše polovine u Veneciju, a možda su i samo praktični, budući da u predgrađu Šangaja imaju sopstvenu! Zhujiajiao, drevni vodeni grad sa istorijom dugom preko 1700 godina, pleni šarmom prošlog vremena. Ukrašen starim zgradama, lepim vrtovima i kanalima koje spaja 36 mostova, predstavlja pravo vizuelno remek delo! Uživali smo!

Zaboravite sve što ste mislili, a zapravo niste znali o Kinezima i krenite tragom crvenog zmaja. Čim kročite na kinesko tlo, sve predrasude pašće u zaborav! Dozvolite sebi da se iznenadite, a bogami i oduševite, jednim od hiljadu lica ove drevne civilizacije, Kine.


Milan Karamatić 
https://www.instagram.com/milos.sablja/

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.