ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
Timisoara: Dance of young Romanian dancers in traditional costume present at the international folk festival, "International Festival of hearts" organized by the City Hall.

Moldavija i Rumunija

Upustite se u neistražene delove istočne Evrope, probajte vina iz najveće svetske vinarije, uživajte u zemljama sa nestvarno lepom prirodom, saznajte o lepoj i ružnoj strani istorije ovog dela sveta koji je uvek bio na udaru podela istoka i zapada starog kontinenta.

Moldavija_-_Kisinjev_-_Festival_vina-1-1

Moldavija otvara vrata u raj vina

Moldavija – zemlja neverovatnih pejzaža, mesto gde se nalazi najveća  vinarija na svetu, dom najboljih vina na starom kontinentu. Zemlja ne toliko bogatih koliko dobrih i plemenitih ljudi, koji još uvek nisu sigurni kome pripadaju, jedino znaju da su stanovnici zemlje sa „otvorenim vratima u raj vina. „ Sredina toliko prošarana istorijom borbe između istoka i zapada kao ni jedna druga. Bivša sovjestka republika, istorijski vezana za obe strane evropskog kontinenta ali i mesto gde se nalazi jedna od najmlađih samoproglašenih evropskih republika – Pridnjestrovska Moldavska Republika.

Kišinjev, dobro čuvana tajna Evrope

Glavni grad Moldavije, možda nema status popularnih evropskih prestonica,  ali njegov spoj istorije, kulture i modernosti u povoju, čini je ništa manje, turistički atraktivnom destinacijom. Grad vrlo neobičnog šarma, svojim širokim bulevarima, brojnim parkovima i monumentalnim zgradama, provešće nas kroz bogatu istoriju ali i dinamičnu sadašnjost. Sovjetski koreni Kišinjeva, primetni su u gradskoj arhitekturi, a kulturni uticaj regiona, u raznovrsnoj tradicionalnoj kuhinji. Ne propustite moldavske specijalitete poput mamalige i sarmale i dozvolite sebi da upoznate malo drugačije lice Evrope.

Milešti Mici, raj za ljubitelje napitka Bogova i ljudi

U krečnjačkim galerijama, na dubini od oko 85 metara, smestio se najveći vinski kompleks na svetu, zabeležen i u Ginisovoj knjizi rekorda, Milešti Mici! Podzemno čudo, prostire se na više od 200 km2  ispunjenih podzemnim ulicama, vinskim galerijama i preko 2 miliona boca, omiljenog napitka Bogova i ljudi. Vozeći se kroz hladne tunele, ulicama Caberneta ili Suvigona, bićemo obavijeni dozom mističnosti, okićeni velom romantične aure. Dok se oko nas miris hrastovih buradi i fermentisanog grožđa širi, pozivajući nas da i sami degustiramo raznorazna vina, svako sa posebnom pričom i aromom, uverićemo se i sami da je svaki gutalj, svedočanstvo, vinogradarskog nasleđa Moldavije.

Tiraspolj, život u enklavi koja odoleva vremenu

Prelaskom reke Dnjestar, naćićemo se u gradu čudnog šarma, Tiraspolju, prestonici nepriznate države Pridnestrovlja. Živi muzej sa brojnim simbolima Sovjetskog Saveza, nudi osvrt ka prošlosti koja još uvek traje. U nostalgičnoj i pomalo intrigantnoj atmosferi, statue Lenjina i stare lade, svuda okolo stoje ponosno, pružajući oštar kontrast istorije i otpornosti, koja je urezana u svakom ćošku, ovog neobičnog grada. Uprkos svom složenom i nedefinisanom političkom statusu, bezbedan i gostoljubiv Tiraspolj, pružiće nam jedinstvenu perspektivu na region koji je vreme pauziralo.

Rumunija, legende, planine i more

Upoznajte Rumuniju, zemlju bogatu istorijom, kulturom i neverovatnim, prirodnim lepotama! Istorija Rumunije, preplavljena je raznoraznim uticajima i ukorenjena u njenim brojnim tvrđavama, crkvama, dvorcima i srednjevekovnim gradovima. Bogata kulturna baština, nepregledni pejzaži i urbani način života, čine je privlačnom destinacijom za sve avanturiste, a ako ste od onih koju su u potrazi za strogim uživanjem, za vas će se pobrinuti fenomenalna gastro scena i brojne banje i velnes centri, po kojima je srce Istočne Evrope, nadaleko poznato! Jedno je sigurno, Rumuni, znaju posao!

Bukurešt, prestonica francuskog šarma

Prestonica Rumunije, grad velikih bulevara i srdačnih ljudi, Bukurešt, poput feniksa se izdigao iz  svoje burne istorije, prošarane srećom i tugom  i danas snažno pulsira životom, energijom i kreativnošću! Mešavina starog i novog, sofisticiranog i pomalo grubog, rezultat je susreta francuskog uticaja na arhitekturu i ostataka komunističke ere. Grandioznost zgrade parlamenta, jedne od najvećih administrativnih zgrada na svetu, stoji kao testament kontroverzne istorije ove zemlje. Međutim usred sve te velelepnosti, francuski šarm Bukurešta, pronaćićete u muzejima, šik kvartovima, kafićima I ležernom načinu života. Ipak je ovo Pariz istoka, zar ne?

Jaši, duhovno srce Rumunije

Nekada glavni, danas drugi po veličini grad Rumunije,  privredno je i kulturno sedište Rumunske Moldavije. Sa svojim istorijskim znamenitostima, muzejima,  univerzitetima, prvim nacionalnim pozorištem, bibliotekom i operom,  Jaši je proglašen za kulturnu prestonicu zemlje. Za vernike, Jaši je i dom  brojnih crkava i manastira koke pružaju uvid u religiozno nasleđe grada. Najpoznatija među njima jeste Saborni hram Mitropolije Moldavske, posvećen Sveta Petki.  Sama prilika za poklonjenje moštima,  najpoštovanijoj svetiteljki pravoslavlja, učiniće da se osetimo ponizno i zahvalno. Iako je poštovanje prema kulturnom, verskom I istorijskom nasleđu, duboko ukorenjeno, brojni kafići i parkovi, odišu atmosferom modernog grada koji pruža jedinstveno iskustvo svakom znatiželjnom posetiocu.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.