ponedeljak - petak od 9 do 17h
trip top travel
kazbegi-trip-top-travel

Gruzija i Jermenija,12 dana

Pozivamo vas na nezaboravno putovanje kroz Gruziju i Jermeniju – zemlje koje su prve prihvatile hrišćanstvo kao zvaničnu religiju. Istraživaćemo nestvarne manastirske komplekse, stare stotinama godina, uklesane u steni, izgrađene na jezerima i snežnim planinskim vrhovima. Sa preko 6000 godina dugom istorijom, ovaj region nudi spoj tradicionalnog i modernog i kao takav jedna je od nezaobilaznih destinacija svih svetskih putnika.

Tbilisi, glavni grad Gruzije mesto je gde prošlost i sadašnjost isprepliću svoje puteve na svakom koraku. Ovaj neverovatni grad je pravo blago različitih kultura koje su na njemu ostavile svoj pečat. Istražujemo tragove osmanske, jevrejske, ruske i savremene gruzijske kulture i arhitekture, što Tbilisi čini jedinstvenim i fascinantnim mestom za posetu. Ne propustite sumporna kupatila, neizostavna stanica za svakog posetioca, koja nude čarobni osećaj opuštanja i lečenja tela i duha. A nakon toga sledi degustacija autentičnih gruzijskih vinaGruzija je poznata po svom drevnom vinskom nasleđu, a Tbilisi je idealno mesto za uživanje u nekim od najboljih vina u regionu.

Mtskheta, drevna prestonica i sveto mesto Gruzije. Ovaj grad je dom nekoliko izvanrednih UNESCO-vih spomenika kao što je crkva Svete Nine. Uzdižući se iznad reke Mtkvari, Mtskheta vas okružuje impresivnim istorijskim i verskim znamenitostima koje su deo bogate gruzijske baštine.

Nakon toga, uputićemo prema Kazbegiju, jednom od najlepših planinskih regiona u Gruziji. Uživaćemo u spektakularnim pejzažima i nepreglednim zelenim prostranstvima Kavkaza. Vrhunac ovog izleta je sigurno poseta manastiru Svete Trojice Gergeti, koji se uzdiže na uzvišenju iznad sela Stepantsminda

Kakheti je raj za ljubitelje vina. Ova regija je poznata kao srce gruzijskog vinogradarstva, a njena tradicija uzgoja vinove loze traje stotinama godina. Možete se upustiti u nezaboravnu degustaciju vrhunskih gruzijskih vina, u kojima ćete uživati u harmoniji ukusa i mirisa.

Gruzija je jedna od najstarijih vinogradarskih regija na svetu, a posebno je zanimljiva tradicija qvevri vina. Gruzijski vinari koriste qvevri, velike keramičke amfore zakopane u zemlju, da fermentišu i čuvaju vino na prirodan način. Ovaj tradicionalni način proizvodnje vina datira još iz antike i dodaje poseban pečat autentičnosti i originalnosti gruzijskim vinima.

Jermenija je jedna od najstarijih hrišćanskih zemalja na svetu i dom brojnih znamenitosti koje odišu mistikom i lepotom. Kroz svoje drevne manastire i crkve, Jermenija vas vodi na nezaboravno putovanje kroz vreme, gde ćete osetiti duh prošlih vekova. Poseta svetom mestu Khor Virap, sa zadivljujućim pogledom na planinu Ararat, će vas ispuniti osećajem mira i spokoja. Oduševiće vas impozantne crkve uklesane u steni, kao što su Manastir Geghard i Garni hram, koje predstavljaju vanserijske primerke arhitekture.

Uživaćete u prelepim pejzažima Jermenije, posebno u šarmu jezera Sevan, poznatog kao “plavi dragulj.”
Jezero Sevan igra važnu ulogu u životu Jermena. Ono je izvor pitke vode za mnoge lokalne zajednice i ključni resurs za poljoprivredu u regionu. Međutim, tokom 20. veka, jezero je patilo od prekomerne eksploatacije, što je dovelo do opasnosti od smanjenja nivoa vode i ugrožavanja ekosistema. Uprkos tome, zahvaljujući naporima za zaštitu i očuvanje jezera, situacija se poboljšala, a jezero Sevan i dalje ostaje važan simbol jermenske prirode i kulture.

Pored prirodnih lepota, očaraće vas i živopisni grad Jerevan. U njemu ćete doživeti srdačnost jermenskog naroda, koji je ponosan na svoje nasleđe i uvek spreman da podeli svoju kulturu sa gostima. Ne možemo zaboraviti ni bogatstvo jermenske kuhinje, koja će vas oduševiti ukusima i mirisima tradicionalnih jela kao što su dolma, khorovats i lavash.

Vaše nezaboravno putovanje kroz Gruziju i Jermeniju za Uskrs i Prvi Maj od 30.04. do 11.05. čeka na vas! Pridružite nam se na ovoj jedinstvenoj avanturi koja će vas ispuniti istorijom, kulturom, prirodnim lepotama i gastronomskim užicima.

ZAINTERESOVANI STE ZA OVO PUTOVANJE ILI MOŽDA IMATE NEKIH NEDOUMICA?

Tu smo da odgovorimo na sve što vas interesuje, samo popunite upitnik u nastavku i odgovor će stići u najkraćem mogućem roku.

SLIČNA PUTOVANJA

Trip_Top_Putovanja_-_Juzna_Amerika_-_Peru_-_Machu_Picchu
Peru - Bolivija - Čile

jesen 2024. | 20 dana | 3390€  USKORO

sri lanka putovanje
Šri Lanka i Maldivi 2024.

april 2024. | 12 dana | 2290€  1990€